Κόσμος

SU-35: Η Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στα ρωσικά μαχητικά

Η Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες για την πιθανή πώληση ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, αλλά «είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς για συγκεκριμένη συμφωνία», μεταδίδει σήμερα το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο.

Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με τις ΗΠΑ μετά την απόφαση της να αγοράσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, καθώς η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν είναι συμβατά με τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί ότι δεν θα πωλήσει στην Άγκυρα τα αμερικανικά μαχητικά F-35 τύπου ‘stealth’.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εξαιρέσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 , αλλά η Άγκυρα απορρίπτει μέχρι στιγμής τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.

Αγορά η συμπαραγωγή;

Θυμίζουμε πως νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει, στην αεροδιαστημική έκθεση MAKS-2019, πως συζητά με τον Ενρτογάν την πιθανή συμπαραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών.

«Οι συνομιλίες δεν περιορίστηκαν στη συνεργασία στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και στη συνεργασία σε τομείς πολιτικής αεροπορίας, διαστήματος και αεροπλοϊας».

«Συζητήσαμε τη συνεργασία στα Su-35 και την πιθανή συνεργασία ακόμη και στα νέα αεροσκάφη Su-57», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα TurkStream της Gazprom, που αφορά την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, τονίζοντας ότι «η κατασκευή του TurkStream προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα».

«Εικάζουμε ότι οι Τούρκοι καταναλωτές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο το συντομότερο στο τέλος αυτού του έτους, ενώ ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης μέσω Τουρκίας θα ξεκινήσει αφότου η δεύτερη γραμμή επεκτείνει την χωρικότητα του TurkStream».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ