Οπλικά συστήματα

MQ-25: Στέλνει «μήνυμα» το προηγμένο UAV του αμερικανικού Ναυτικού

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σημείωσε ένα πολύ σημαντικό και κομβικό επίτευγμα για την παραγωγή και την ανάπτυξη του προγράμματος των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων MQ-25 Stingray, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εκτέλεσε επιτυχώς την δοκιμαστική πτήση του.

Το MQ-25 Stingray είναι ένα UAV (Unmanned Aerial Vehicle), που αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής επιχειρήσεων τόσο στην αέρα όσο και στην θάλασσα, αφού θα αναπτύσσεται και θα επιχειρεί στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα, εκτελώντας ζωτικής σημασίας αποστολές.

Η πτήση – «ορόσημο»

Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing, το drone ολοκλήρωσε επιτυχώς την δοκιμαστική πτήση του, διάρκειας περίπου δύο ωρών και έγινε υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων χειριστών από τον σταθμό ελέγχου.

Αφού το drone πραγματοποίησε αυτόνομη απογείωση, στη συνέχεια πέταξε επιτυχώς σε μια προκαθορισμένη πορεία, για να διαπιστωθούν και να εξετασθούν οι βασικές λειτουργίες πτήσης του, καθώς και τα συστήματα ελέγχου του.

Σύμφωνα με την σύμβαση ύψους 805 εκατομμυρίων δολαρίων που υπεγράφη ανάμεσα στην Boeing και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η εταιρεία θα κατασκευάσει τέσσερα drones MQ-25 Stinray για να ενταχθούν στο οπλοστάσιο των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων.

Η σημαντική αποστολή που θα εκτελεί

Ο λόγος για τον οποίο αυτή η επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση είναι «ορόσημο», είναι το γεγονός ότι το αμερικανικό Ναυτικό είναι ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση ενός UAV το οποίο θα εκτελεί πολύ σημαντικές αποστολές στο πεδίο επιχειρήσεων.

Και αυτό διότι το MQ-25 θα λειτουργεί και θα επιχειρεί από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα εκτελώντας αποστολές εναέριου ανεφοδιασμού στα μαχητικά αεροσκάφη που θα επιχειρούν εξίσου από το αεροπλανοφόρο.

Έτσι η δράση UAV θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη και πιο αποτελεσματική χρήση των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς αυτά θα μπορούν να επιχειρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερο επιχειρησιακό εύρος.

https://twitter.com/BoeingDefense/status/1174824860549361666

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ