Πολιτική

Folli Follie: Από «κόσκινο» η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Τα μανίκια έχει σηκώσει η νέα ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να βάλει σε μια σειρά την υπόθεση της Folli Follie, για την οποία μερίδα των επενδυτών και ομολογιούχων της εισηγμένης έχει στραφεί και εναντίον της Ανεξάρτητης Αρχής κατηγορώντας την προηγούμενη Διοίκηση για ολιγωρία και καθυστερήσεις.

Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου και οι δύο αντιπρόεδροι της Επιτροπής Νατάσα Στάμου και Νίκος Κονταρούδης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το τοπίο των ευθυνών και κυρίως το τι θα γίνει με τη μετοχή της Folli Follie.

Το σχέδιο της οικογενείας Κουτσολιούτσου να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική κατάρρευση στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες μέσα από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης αμφίβολων παραδοχών βρίσκεται και αυτό στο στόχαστρο της νέας ηγεσίας της Κεφαλαιαγοράς.

Συνοπτικά το πλάνο προβλέπει ότι ποσά της τάξης των 90 εκατ. ευρώ -στα οποία αποτιμώνται τα ακίνητα που θα μεταβιβαστούν σε εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού - συνοδευόμενα από ομόλογο 20 εκατ. ευρώ, ήτοι σύνολο 110 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως δυνητική αποζημίωση για τους ομολογιούχους οι οποίοι βέβαια θα πρέπει να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους από τα 437 εκατ. ευρώ αξίας των ομολόγων που κατέχουν σήμερα.

Αν συνυπολογίσουμε και την αξία του free float της μετοχής (πριν την κατάρρευση) σε 500 εκατ. ευρώ περίπου που κατείχαν οι μέτοχοι (πλην των ιδιοκτητών και τη FOSUN), το πλάνο ζητά από τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές της επιχείρησης να αποδεχτούν ανταλλαγή στο 11% της πρότερης περιουσίας που κατείχαν ( 110 / 937 = 11,7%).

Παραλείπεται ωστόσο στο πλάνο, το γεγονός ότι οι τράπεζες κατέστησαν ενέγγυοι πιστωτές της Folli Follie, ήτοι σε προνομιακή θέση σε σχέση με τους ομολογιούχους που παραμένουν πιστωτές χωρίς καμιά εξασφάλιση, αλλά και ότι η διοίκηση της Folli Follie δεν έχει δώσει καμιά απάντηση ακόμα στο τι απέγινε ο δανεισμός ύψους 479 εκατ. ευρώ τον οποίο έχει αναλάβει η Folli Follie από το 2015!

Σύμφωνα με ομολογιούχους της εισηγμένης, ήδη από το προκαταρκτικό πόρισμα της A&M αλλά και αυτό της επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) είχε αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα της «περίεργης» κατάληξης κάποιων κονδυλίων, όπως του δανείου 122 εκατ. ευρώ προς την άγνωστων στοιχείων Landocean Industrial Limited και οι προκαταβολές 250 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία «σφραγίδα» (σύμφωνα με το πόρισμα ΕΛΤΕ ) Τhana Prasertsian. Για τις παραπάνω εταιρείες ο αναμορφωμένος ισολογισμός του 2017 δεν κάνει καμιά αναφορά, κάτι που πλέον θα εξετάσει η νέα ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στη βάση αυτή, αν και η Διοίκηση της Folli επιδιώκει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τους ομολογιούχους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματισθεί η γενική συνέλευση της εταιρείας και να ενημερωθούν σχετικά οι μέτοχοι, ωστόσο αυτό φαίνεται απίθανο στην παρούσα φάση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ