Κύπρος

Αιφνιδιαστική αποχώρηση του "Γιαβούζ" από την κυπριακή ΑΟΖ - Έρχονται πυρά του ελληνικού ΠΝ μεταξύ Κύπρου-Λιβάνου

Προβλήματα στα ενεργειακά σχέδιά της φαίνεται πως αντιμετωπίζει η Άγκυρα, καθώς το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται προς την Τουρκία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Αποχώρησε από την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη το Yavuz αναφέρει το sigmalive. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο βρίσκεται πλέον πλησίον του λιμανιού Tasucu.

Υπενθυμίζεται ότι το Yavuz, βρισκόταν παράτυπα εδώ και αρκετές βδομάδες ανοικτά της Καρπασίας με τις πληροφορίες έκαναν λόγο για την διενέργεια παράνομης γεώτρησης. Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι « το «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το «Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες στον στόχο-όπως τον αποκαλεί «Φοινίκη 1».

Κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν στο Sigmalive ότι το γεωτρύπανο έχει αποχωρήσει και αυτή τη στιγμή αξιολογούν τα δεδομένα συλλέγοντας πληροφορίες για να έχουν καθαρή εικόνα σε σχέση με τα νέα δεδομένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ισχυρή δήλωση καλώντας την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να επισημανθεί ακόμα πως σύμφωνα με NAVTEX που εξέδωσε η Λευκωσία, το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στις 18 Σεπτεμβρίου σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές