Ένοπλες Συρράξεις

Eσπευσμένα Ρωσικά μαχητικά στη Λιβύη: Βομβαρδισμός περιοχών που ελέγχουν Άγκυρα & ισλαμιστές - Τουρκικά drone πέφτουν «σαν τις μύγες»

Μετά την απόβαση στην Συρία, η Μόσχα επεμβαίνει με τις ένοπλες δυνάμεις της και στην Λιβύη, σηματοδοτώντας μια νέα κατάσταση νότια των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ εισέρχονται και αυτές στο «καμίνι» της λιβυκής ερήμου.  

Ο πόλεμος για την πραγματική κυριαρχία στην πολύπαθη Λιβύη μόλις τώρα ξεκίνησε, με την Μόσχα να πατάει πόδι σε πολεμική αεροπορική βάση της χώρας, την ίδια στιγμή που και άλλο τουρκικό drone καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του LNA.  

Το τηλεοπτικό κανάλι της Λιβύης Al-Ahrar επικαλούμενο πηγή στην κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (GNA) ανέφερε ότι η αεροπορική βάση Al-Wattiyah βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η πηγή πρόσθεσε ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη Sukhoi έφτασαν πρόσφατα στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τις ένοπλες ομάδες του Haftar, το ένα βρίσκεται στην βάση Jufra Airbase και το άλλο προσγειώθηκε χθες  στην βάση Al-Wattiyah.

Τα ρωσικά μαχητικά ξεκίνησαν ήδη να βομβαρδίζουν την περιοχή, αρχής γενομένης περιοχών που κατέχουν οι τουρκικές δυνάμεις που βοηθούν τους Τζιχαντιστές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1178542638762471430

Επίσης τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, οι δυνάμεις του LNA και του στρατηγού Χαφτάρ κατέρριψαν ένα ακόμη τουρκικό drone, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 10 τον αριθμό των μη επανδρωμένων οχημάτων διαφόρων τύπων που "έπεσαν" στο πεδίο της μάχης του λιβυκού εδάφους. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή Tarhouna και είναι ενδεικτικό των σκληρότατων μαχών που δίνονται καθημερινά .

Στη Λιβύη, όπου αντίπαλες δυνάμεις βρίσκονται σε αδιέξοδο νότια της Τρίπολης, η εναέρια μάχη μεταξύ των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με αυτών των ΗΑΕ, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αναφέρουν έμπειροι αμυντικοί αναλυτές, για αυτό και οι Ρώσοι «πατάνε πόδι επίσημα» πλέον στην περιοχή.

Από τις 4 Απριλίου, όταν ο στρατηγός Χ.Χαφτάρ  ξεκίνησε χερσαία επίθεση με στόχο να καταλάβει την Τρίπολη, πρωτεύουσα και  έδρα της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA), ελάχιστα έχουν γίνει αφού η Τουρκία βοηθά τους Τζιχαντιστές με όλα τα μέσα που διαθέτει .

Έως τώρα έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000, και έχουν τραυματιστεί κοντά στις 6.000, ενώ 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

https://twitter.com/LibyaReview/status/1178347177426468869

Επίσης ο  διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του LNA Khalid AlMahjoub, ανέφερε την εμπλοκή και της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης Αφρικής  AFRICOM στην Σύρτη, με χρήματα και συμβούλους που δρουν στην Τρίπολη.

Η διένεξη όσο πάει και φουντώνει στην χώρα αυτή, στην οποία τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων είναι απλά τεράστια, ενώ στο παιχνίδι έχουν εμπλακεί χοντρά και οι Τούρκοι, οι οποίοι  επιθυμούν να ελέγξουν μέρος της λιβυκής ΑΟΖ, στην οποία υπάρχουν δύο από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη την Μεσόγειο θάλασσα.

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά στο χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι γύρω από την Ελλάδα, έχουν ανάψει «μεγάλες φωτιές», σε Συρία, Τουρκία, Α.Μεσόγειο, Λιβύη, Αίγυπτο,Ισραήλ (Γάζα) και λίγο μακρύτερα στον Περσικό Κόλπο, δημιουργώντας ένα σκηνικό έντασης, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση και στην Α.Μεσόγειο.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και δεν αφορούν μόνο υδρογονάνθρακες αλλά το γενικότερο γεωπολιτικό έλεγχο της περιοχής, την αλλαγή συνόρων, καθώς και την δημιουργία κράτους του Κουρδιστάν, μεταβάλλοντας πλήρως τον χάρτη της περιοχής από το 1923 με τις  συνθήκες της Λωζάννης και Σάικς-Πικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ