Κόσμος

Brexit: Η Jaguar – Land Rover κλείνει για μια εβδομάδα τα εργοστάσιά της στη Βρετανία!

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το Brexit και μάλιστα χωρίς συμφωνία, εάν πιστέψει κανείς τον Μπόρις Τζόνσον που έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου. Κι όσο πλησιάζει ο χρόνος, ο φόβος για πιθανές παρενέργειες αρχίζει να θεριεύει, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οι «παίκτες» της βρετανικής οικονομίας να ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Για παράδειγμα η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, η Jaguar Land Rover, θα κλείσει τα εργοστάσιά της στη Βρετανία για μια εβδομάδα τον Νοέμβριο για να διαχειριστεί το Brexit, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της.

Παρόμοιο σχέδιο υιοθετούν οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να προετοιμαστούν για την όποια αναστάτωση προκύψει από μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν η εταιρία σκέφτεται να κλείσει τα εργοστάσια στη Βρετανία, που περιλαμβάνουν τρεις μονάδες οχημάτων και ένα εργοστάσιο κινητήρων, τον μήνα μετά το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου όπως επιμένει ο Μπόρις Τζόνσον, ο διευθύνων σύμβουλος Ραλφ Σπεθ δήλωσε: «Δεν μπορούμε να το σκεφτούμε, πρέπει απλά να το κάνουμε».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σε εκδήλωση για τα εγκαίνια νέου κέντρου δημιουργίας προηγμένων προϊόντων στην κεντρική Αγγλία, δήλωσε ότι η διακοπή θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Πάντως η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι η μόνη που ανησυχεί.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ προειδοποίησε στις 2 Αυγούστου, μιλώντας στο BBC, ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία.

«Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν» με βάση το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε ο Κάρνεϊ. Ερωτηθείς για τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση, απάντησε: «Δυνητικά, ένας σημαντικός αριθμός».

Εφιαλτικά είναι τα σενάρια όμως που έχει εκπονήσει η ίδια η βρετανική κυβέρνηση.

«Η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων εάν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, ενώ θα προκληθεί κομφούζιο στα λιμάνια και θα απαιτηθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία», αναφέρουν κυβερνητικά έγγραφα που διέρρευσαν και δημοσιεύτηκαν στις 19 Αυγούστου στην εφημερίδα The Sunday Times.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, τα έγγραφα αυτά εξετάζουν τις πιθανότερες συνέπειες του λεγόμενου no-deal Brexit και όχι τα χειρότερα πιθανά σενάρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...