ΗΠΑ

Όλεγκ Σμολένκοφ: Η CIA τον φυγάδευσε και η Ρωσία έβγαλε ένταλμα σύλληψης

Το κατασκοπευτικό θρίλερ μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων Ρώσίας και ΗΠΑ, και κατά τον τελικό που παρακολουθούσε τον Πούτιν μέσα στο Κρεμλίνο φυγάδευσαν οι ΗΠΑ, τον Όλεγκ Σμολένκοφ .

Ήταν βράδυ στο Τίταβ του Πόρτο Μοντενέγκρο τον Ιούνιο του 2017, όταν μια μεγάλη παρέα επιβιβάστηκε σε μια θαλαμηγό, θέαμα αρκετά συνηθισμένο, στο συγκεκριμένο θέρετρο και την μαρίνα του, όπου δένουν πολυτελή σκάφη.

Πέντε άτομα από την συγκεκριμένη παρέα όμως, ένα ζευγάρι και τα τρία παιδιά του, όσο χαλαροί κι αν προσπαθούσαν να είναι, ηρέμησαν μόνο όταν η θαλαμηγός γλίστρησε έξω από την μαρίνα στα νερά της Αδριατικής θάλασσας.

Το σκάφος ήταν προφανώς μισθωμένο από μια εταιρία-βιτρίνα της CIA και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες της παρέας ήταν επιχειρησιακοί πράκτορες που είχαν ξεκινήσει μετά από πολύμηνη προετοιμασία την φυγάδευση του Όλεγκ Σμολένκοφ.

Του ανθρώπου που για πολλά χρόνια ήταν η μεγαλύτερη διείσδυση των Αμερικανών μέσα στο Κρεμλίνο και στο γραφείο του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπου εργαζόταν ως υψηλοβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τα τελευταία 24ωρα η αποκάλυψη του ονόματος του σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία, δίνει αν μη τι άλλο μια συναρπαστική συνέχεια σε ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες.

Τότε που New York Times και CNN αποκάλυψαν ότι η CIA είχε στρατολογήσει υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο ο οποίος είχε άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο σε πολύ συχνή βάση για πολλά χρόνια.

Όταν στην CIA διαισθάνθηκαν ότι ο πρόεδρος Τραμπ και κάποιοι από το επιτελείο του χειρίζονταν τις πληροφορίες του Σμολένκοφ με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξεσκέπασμα της δράσης του, αποφάσισαν να τον φυγαδεύσουν από την Ρωσία.

Οι διακοπές της μεγάλης φυγής

Το είχαν επιχειρήσει άλλη μια φορά, αλλά ο Σμολένκοφ αρνήθηκε πιθανόν επειδή το σχέδιο σε εκείνη την φάση δεν προέβλεπε να τον ακολουθήσει η οικογένεια του.

Γνωρίζοντας ότι δύσκολα θα τους έβλεπε ξανά, προτίμησε μείνει στην Ρωσία μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όταν αναχώρησε μαζί με τη σύζυγό του Αντονίνα και τα τρία παιδιά τους για το Μαυροβούνιο.

Παρόλο που ο Πούτιν είχε απαγορέψει την επίσκεψη Ρώσων αξιωματούχων στην συγκεκριμένη χώρα-η κυβέρνησή της τον είχε κατηγορήσει ότι σχεδίαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της- κανείς δεν ασχολήθηκε στον έλεγχο διαβατηρίων μαζί του.
Έτσι στις 14 Ιουνίου του 2017 η οικογένεια Σμολένκοφ πέταξε για το Μαυροβούνιο, δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για την επιχείρηση διαφυγής που είχαν σχεδιάσει πολύ προσεχτικά οι Αμερικάνοι.

Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι αρκετοί Ρώσοι αξιωματούχοι «καρατομήθηκαν» για την φυγή της οικογένειας Σμολένκοφ, την οποία περίμεναν στο Μαυροβούνιο πράκτορες της CIA, εκείνο τον Ιούνη.

Οι τελευταίοι είχαν εκπονήσει ένα τέλειο σχέδιο διαφυγής το οποίο συνδύασαν με τις ετήσιες διακοπές της οικογένειας στο Τίταβ του Μαυροβουνίου που ξεκίνησαν στις 14 του μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τον Guardian, τους Moscow Times και άλλα ΜΜΕ το κλιμάκιο των πρακτόρων της CIA είχε έρθει σε συνεννόηση με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στο Μαυροβούνιο, ώστε η οικογένεια να μην ελεγχθεί αλλά και να μην ζητηθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Η φυγή με την θαλαμηγό εκείνο το καλοκαιρινό βράδυ οδήγησε τον Όλεγκ Σμολένκοφ και την οικογένειά του στην Ιταλία και από εκεί πιθανότατα με ειδικά ναυλωμένη πτήση στις ΗΠΑ.

Η ταυτότητα του Ρώσου κατασκόπου ίσως να μην γινόταν γνωστή αν οι Ρώσοι έστω και καθυστερημένα δεν εξέδιδαν σε συνεργασία με την Interopol διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Παραμένει άγνωστο πότε αντιλήφθηκαν στο Κρεμλίνο ότι ο Σμολένκοφ δεν επέστρεψε ποτέ μετά τις διακοπές του, σε μια χώρα όμως που η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει ακόμη, μάλλον αυτό έγινε μετά το καλοκαίρι του 2017.

Τότε όμως ήταν αργά αφού το «πουλάκι» είχε πετάξει για τις ΗΠΑ. Παρότι οι Ρώσοι ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για την πιθανή δολοφονία του όταν αντιλήφθηκαν την απουσία του αξιωματούχου τους, αυτή δεν απέδωσε τίποτε. Την ίδια στιγμή ο Σμολένκοφ, η σύζυγος του και τα τρία παιδιά τους έφτασαν στις ΗΠΑ και ήταν συνεχώς υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας τους πρώτους μήνες διαμονής τους, σε μέρη που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Το σπίτι, οι Ρώσοι και ο πόλεμος των πληροφοριών

Όταν όλα έδειξαν ότι κυλούσαν ιδανικά στην υπόθεση η οικογένεια αγόρασε μια μεγάλη κατοικία στην παριοχή Στάφορντ της Βιρτζίνια, εκατό χιλιόμετρα μακριά από την Ουάσιγκτον.

Το κακό είναι ότι για την αγορά του, η οποία άγγιξε το 1.000.000 δολάρια ο Σμολένκοφ χρησιμοποίησε το πραγματικό του όνομα και όταν αυτό διέρρευσε άρχισαν τα παρατράγουδα.

Σύμφωνα με τους Moscow Times ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου NBC που προσπάθησε να μιλήσει με την οικογένεια, αλλά παρεμποδίστηκε από άνδρες της CIA που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλειά τους.

Αυτό που ηχεί τουλάχιστον περίεργο είναι το πως οι Αμερικανοί που έστησαν μια εξαιρετική επιχείρηση διαφυγής, δεν φρόντισαν να δώσουν νέα ονόματα στην οικογένεια, ώστε να είναι απόλυτα προστατευμένοι στην νέα τους πατρίδα.

O Guardian από την άλλη υποστηρίζει ότι όλη η οικογένεια έφυγε βιαστικά λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση από το CNN του ρεπορτάζ για τον Ρώσο κατάσκοπο και την επιχείρηση διαφυγής του.

Το επιβεβαίωσαν και οι γείτονες τους σε δημοσιογράφους που έσπευσαν στην πολυτελή κατοικία, η οποία τα τελευταία 24ωρα παραμένει ερμητικά κλειστή και χωρίς κανένα σημείο ζωής.

Οι Ρώσοι μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι μπορεί ο Σμολένκοφ να ήταν πράκτορας της CIA, υποβαθμίζουν όμως πολύ τον ρόλο του κάνοντας λόγο για περιορισμένη πρόσβαση του τελευταίου το Κρεμλίνο.

Εκεί που μπαινόβγαινε σύμφωνα με τα Δυτικά μέσα ο εκλεκτός του Γιούρι Ουσάκοφ -πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ-για εφτά ολόκληρα χρόνια.

Ο Ουσάκοφ τοποθετήθηκε στην θέση αυτή το 2000 και ο Σμολένκοφ μετατέθηκε εκεί λίγο αργότερα, ενώ εικάζεται ότι στρατολογήθηκε από την CIA μετά τα πρώτα δύο χρόνια παραμονής του στις ΗΠΑ.

Όταν το 2012 ο μέντορας του έγινε ο κορυφαίος σύμβουλος του Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο Σμολένκοφ κλήθηκε να δουλέψει μαζί του στο Κρεμλίνο.

Συνάδελφοι του είπαν ότι ήταν πολύ καλός στην δουλειά του, μόνο που αυτό το ήξεραν ακόμη καλύτερα οι Αμερικάνοι που τον είχαν στρατολογήσει και άρχισαν να μαθαίνουν απόρρητα μυστικά της Ρωσίας.

Της πατρίδας που «πρόδωσε» ο Σμολένκοφ για χάρη των ΗΠΑ που όταν διαπίστωσαν ότι υπήρχε κίνδυνος η ταυτότητα του να αποκαλυφθεί, του πρόσφεραν μια νέα πατρίδα και μια νέα ζωή.

Μια ζωή που αναστατώθηκε με την δημοσιοποίηση του ονόματος για τον άνθρωπο που πήρε την απόφαση να αλλάξει στρατόπεδο και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...