Κόσμος

Χειροπέδες σε «πειρατές» συνδρομητικών δικτύων – Έλληνας ο "εγκεφαλος" της μεγαλύτερης "σπείρας" στην Ευρώπη

Στα  χέρια των αστυνομικών αρχών βρίσκεται το μεγαλύτερο δίκτυο πειρατείας συνδρομητικών δικτύων, στην Ευρώπη. Εγκέφαλοι της παράνομης επιχείρησης θεωρούνται δύο Έλληνες.

Χτύπημα στη μεγαλύτερη πειρατική πλατφόρμα τηλεοπτικού περιεχομένου κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν επιχειρήσεις την Τετάρτη σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία Βουλγαρία και Ελλάδα.

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε από την Ιταλία όπου εισαγγελείς σε Ρώμη και Νάπολη εντόπισαν αποδείξεις για μια προηγμένη και μεγάλης κλίμακας επιχείρηση παράνομων πωλήσεων τηλεοπτικών υπηρεσιών σε τιμή χαμηλότερη από την επίσημα προσφερόμενη.

Η παράνομη πλατφόρμα Xtream Codes έκλεισε την Τετάρτη, έχοντας περίπου 50 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίων, δήλωσε στέλεχος της ιταλικής φορολογικής αστυνομίας, μιλώντας στο Berruti.

Η πλατφόρμα πουλούσε περιεχόμενο των ομίλων Sky, Mediaset, Dazn και Netflix προς μόλις 12 ευρώ το μήνα. Οι παράνομες υπηρεσίες διαφημίζονταν μέσω Facebook.

Η χτεσινή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Eurojust. Συνολικά 23 ύποπτοι συνελήφθησαν, ενώ οι αρχές κατάσχεσαν εξοπλισμό και έβαλαν λουκέτο σε 800 ιστοτόπους που χρησιμοποιούνταν για την αναμετάδοση του περιεχόμενου.

Υπολογίζεται ότι η λειτουργία της πλατφόρμας προκάλεσε οικονομικές απώλειες ύψους 6,5 εκατ. ευρώ!

Η αναπληρώτρια εισαγγελέας Βαλέρια Σίκο δήλωσε ότι η επιχείρηση δημιουργήθηκε από δύο Έλληνες, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο AFP. Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο εγκέφαλος του δικτύου συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του δικτύου πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα η Ελληνική Αστυνομία, αναφέροντας ότι συνελήφθη ένας Έλληνας, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος ενός ακόμη προσώπου.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας 31χρονος και δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος 27χρονου για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το πειρατικό δίκτυο λειτουργούσε από το 2015 σε Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Γερμανία, Ολλανδία Γαλλία και Βουλγαρία.

Κατά την επιχείρηση, εκτός λειτουργίας τέθηκαν πάνω από 200 servers και δεσμεύτηκαν 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων. Φυσικά, το σήμα διακόπηκε στους θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στον αρμόδιο Εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 31χρονος, ενώ η δικογραφία σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια ανακριτική Αρχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ