Περιβάλλον

Χανιά: Πρωτοφανές φαινόμενο - Άλλαξε ροή ο ποταμός! (εικόνες-βίντεο)

Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές φαινόμενο βρίσκονται οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του Γερανίου Χανίων.

Ο ποταμός Ιάρδανος, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, άλλαξε ροή και πλέον δεν εκβάλλει κάθετα, αλλά ρέει παράλληλα στην ακτογραμμή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την πρόσβαση των λουομένων, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περνούν μέσα από το ποτάμι για να μπουν στη θάλασσα!

Το πρωτοφανές φαινόμενο δημιουργήθηκε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης χιλιάδων κυβικών νερού κάτω από τη γέφυρα του Πλατανιά.

Έτσι το σκηνικό συνθέτει μια παραλία σε δύο επίπεδα, με παρεμβολή ενός ποταμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λουόμενοι αναγκάζονται να κατέβουν από το πρώτο επίπεδο της παραλίας, που έχει υψομετρική διαφορά ενός μέτρου από το άλλο, να διασχίσουν το ποτάμι, για να κολυμπήσουν στη θάλασσα.

Παράπονα από επιχειρηματίες και πολίτες

Οι επιχειρηματίες της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, ώστε η παραλία να επανέλθει στην αρχική της μορφή.

Όπως υποστηρίζουν, οι τουρίστες που μένουν στα ξενοδοχεία της περιοχής εκφράζουν παράπονα για την κατάσταση της παραλίας. Περισσότερο δυσαρεστημένοι εμφανίζονται άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που δυσκολεύονται να κατέβουν από την παραλία, αλλά και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Δε λείπουν ωστόσο και οι τουρίστες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο από διαφορετική σκοπιά και δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το δημιούργημα της φύσης. «Θάλασσα και ποτάμι. Δεν το συναντάς πουθενά. Ξαπλώνεις και ακούς τον ήχο των κυμάτων και ταυτόχρονα τον ήχο του ποταμού που καταλήγει εδώ από κάποιο ορεινό σημείο. Μοναδικό», είπε χαρακτηριστικά μια Ελληνίδα τουρίστρια.

Το ζήτημα, πάντως, δεν είναι αισθητικό, αλλά κυρίως περιβαλλοντικό, με επιπτώσεις και στο οικοσύστημα της περιοχής. Η παραλία του Γερανίου, στην οποία γίνεται ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, έγινε πια αφιλόξενη. Οι χελώνες εξαιτίας της μορφολογικής αλλαγής δεν κατάφεραν να βγουν στην ακτή και να αφήσουν τα αβγά τους, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. «Τα προηγούμενα καλοκαίρια βλέπαμε δεκάδες φωλιές ωοτοκίας στην παραλία. Φέτος έχουν εξαφανιστεί», τόνισε κάτοικος της περιοχής.

Ανάλογο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην παραλία του Ταυρωνίτη. Σε άλλα σημεία του παραλιακού μετώπου του Γερανίου έγινε διαμόρφωση από τους ίδιους τους ξενοδόχους. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών, ωστόσο, περιμένει από τις αρμόδιες Αρχές να πράξουν αυτό που οφείλουν.

https://youtu.be/X9ilItY_x1g

Άμεση παρέμβαση της Περιφέρειας

Το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο στην παραλία του Γερανίου Χανίων που για τους επισκέπτες μοιάζει εντυπωσιακό αλλά ουσιαστικά διαταράσσει το περιβάλλον και εμποδίζει την πρόσβαση των λουόμενων στη θάλασσα, κινητοποιεί τις αρχές μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών.

Ο δήμος Πλατανιά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των ποταμών και ρεμάτων. Από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καλογερής, μέχρι χθες αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, διαβεβαιώνει ότι η παραλία θα αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Η διευθέτηση των ποταμών κυρίως μετά τις γεωλογικές και μορφολογικές αλλαγές που προκάλεσαν τα καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα, αποτελούν ζήτημα που καλείται να δρομολογήσει κατά προτεραιότητα η περιφερειακή αρχή.

«Όλα τα ποτάμια φάνηκε ότι κάτω από ειδικές συνθήκες μας έδειξαν τα δόντια τους… επομένως είναι κάτι που πρέπει να γίνει για όλα τα μεγάλα ρέματα του βόρειου μετώπου… δεν είναι τόσο εύκολο», τονίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής, ο οποίος μίλησε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV.

Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα ποτάμια απαιτούνται μελέτες και μέχρι σήμερα εγκεκριμένη μελέτη, έτοιμη για εφαρμογή υπάρχει μόνο για τον ποταμό Ταυρωνίτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...