Πολιτική

Φταίνε οι πολίτες για τον… αλάνθαστο Τσίπρα!

Αυτή τη φορά δεν ήταν προεκλογική περίοδος για να τάξει «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ή «παράλληλο πρόγραμμα» από τη ΔΕΘ. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει ένα εξιδανικευμένο κυβερνητικό παρελθόν.

Αλλά και ένα μέλλον στο οποίο εκείνος θα είναι ο «ιδιοκτήτης» των θετικών μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., ενώ παράλληλα θα συνεχίζει να της ασκεί σκληρή και λαϊκιστική αντιπολίτευση. Αυτό το τελευταίο είναι άλλωστε το μόνο που γνωρίζει να κάνει.

ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αυτοκριτική για την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει σημασία, όμως, τι είπε και τι άφησε να εννοηθεί. Δήλωσε πως «όχι, δεν τα κάναμε όλα καλά. Φυσικά κάναμε λάθη. Επιδείξαμε ατολμία να παρουσιάσουμε πιο γρήγορα τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης. Πολλοί θεώρησαν τα θετικά μέτρα ως εκλογικό πακέτο. Ενα δεύτερο στοιχείο αφορά στη λειτουργία του κράτους. Δεν δείξαμε την αποφασιστικότητα να σπάσουμε τα παράκεντρα εξουσίας στην κρατική λειτουργία. Είχαμε μεγάλη αδυναμία να επικοινωνούμε το έργο μας στους πολίτες».

ΣΤΗΝ πραγματικότητα ο πρώην πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έκανε αυτοκριτική αλλά, αντιθέτως, συνεχίζει να επιρρίπτει τις ευθύνης της εκλογικής ήττας στους άλλους. Και ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι; Το κράτος και οι πολίτες. Συνεχίζει να επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε την κυβέρνηση, αλλά δεν κατάφερε να πάρει και την εξουσία. Από την άλλη, με το «έλλειμμα επικοινωνίας» στην ουσία ρίχνει το φταίξιμο στους ψηφοφόρους. Οι πολίτες, λοιπόν, δεν… κατάλαβαν το «αλάνθαστο» έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΑΜΙΑ αυτοκριτική, καμία συγγνώμη. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και ηττήθηκε σε περιφερειακές, δημοτικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, δεν δείχνει καμία διάθεση να παραδεχθεί τις αστοχίες της κυβέρνησής του και τις προσωπικές αποτυχίες του.

ΚΑΜΙΑ κουβέντα για το 2015. Σαν να μην είχε ποτέ δεσμευθεί ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Σαν να μην είχε ποτέ καταγγείλει ως «προδοτικές» τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Σαν να μην υπέγραψε ποτέ ο ίδιος το τρίτο Μνημόνιο. Σαν να μην επέβαλε ποτέ επώδυνα μέτρα. Σαν να μην έκλεισε τις τράπεζες, σαν να μην μείωσε τις συντάξεις, σαν να μην κατήργησε το ΕΚΑΣ, σαν να μην αύξησε υπέρμετρα φόρους και εισφορές, σαν να μην μπλόκαρε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, σαν να μην δημιούργησε το κλίμα για χιλιάδες προσλήψεις των τριακοσίων ευρώ που μείωσαν την ανεργία.

ΞΕΧΑΣΕ να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες αυτές τις «επιτυχίες»! Η κατάρρευση της αυτ-απάτης και η επώδυνη πραγματικότητα οδήγησαν στις μεγάλες εκλογικές ήττες τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, κατάλαβαν πολύ καλά τις συνέπειες της προηγούμενης τετραετίας, γιατί βίωσαν στην τσέπη τους το τρίτο Μνημόνιο και διαπίστωσαν πως η χώρα έκανε πολλά βήματα προς τα πίσω σε θεσμικά ζητήματα.

ΟΣΟ ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να πολιτεύεται μετεκλογικά με το προεκλογικό αφήγημα που καταψήφισαν οι πολίτες τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και θα απομακρύνεται από την κοινωνία το κόμμα. Η εποχή έχει αλλάξει. Η εξιδανίκευση της τετραετίας 2015 – 2019 και οι λαϊκιστικές κορόνες κατά της νέας κυβέρνησης πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Πηγή: έντυπη έκδοση Ελεύθερου Τύπου (Γιάννης Τσαπρούνης)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ