Κόσμος

"Φουντώνει" η ένταση στη Συρία: Οι Ρώσοι ενισχύουν με μαχητικά τη βάση Χμέιμιμ - Ερντογάν: "Είμαστε έτοιμοι για εισβολή"

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων γίνεται ξανά στο έδαφος της Συρίας, καθώς τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί κάθε εβδομάδα ότι οι τουρκικές δυνάμεις είναι έτοιμες γιαεισβολή ανατολικά του Ευφράτη, η Μόσχα ενισχύει την αεροπορική της δύναμη με επιπλέον μαχητικά στη βάση Χμέιμιμ.

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει πως η Συρία ενδέχεται να αποτελέσει το τέλος των ρωσοτουρκικών σχέσεων, και τα γεγονότα σταδιακά μας επιβεβαιώνουν. Αρχικά, ΗΠΑ-Τουρκία φαίνεται πως έχουν βρει κοινό έδαφος για "ζώνη ασφαλείας" στη Συρία, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί και η δεύτερη κοινή περιπολία, γεγονός που στη Μόσχα δημιουργεί νευρικότητα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί και η πρόσφατη δήλωση με "άρωμα" προβοκάτσιας του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, περί χρήσης χημικών στην Ιντλίμπ από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η ιστορία έχει δείξει πως μετά από κατηγορίες από τις ΗΠΑ περί χημικών, ακολουθεί επίθεση του δυτικού συνασπισμού στη Συρία (συνήθως πυραυλική). Ο Πομπέο πάντως, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αρνήθηκε να απαντήσει πως θα δράσουν οι ΗΠΑ με αυτή την εξέλιξη.

Υπενθυμίζουμε επίσης τα γεγονότα του Αυγούστου, όπου Ρωσία-Τουρκία βρέθηκαν αντιμέτωπες στη Συρία σε πλήθος περιπτώσεων, με τις αερομαχίες και τις αναχαιτίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Ο ρωσικός στρατός είναι αυτός που κράτησε ζωντανούς τους Τούρκους στα παρατηρητήρια και τις βάσεις που έχουν στηθεί. Συνεπώς, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αμολήσει τους "Τίγρεις" των συριακών δυνάμεων και οι Τούρκοι να βρεθούν προ απροόπτου, πράγμα που ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει εμπεδώσει.

ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η ρωσική Αεροπορία αναμένεται να αποστείλει νέα στρατιωτικά αεροσκάφη στην βάση που διατηρεί στην Συρία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επέκτασής της. Η αεροπορική βάση Χμέιμιμ της ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας στην Συρία φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 30 αεροπλάνα και ελικόπτερα, αλλά θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει περισσότερα αεροσκάφη μετά τις εργασίες επέκτασης της, δήλωσε αξιωματούχος της βάσης.

«Ο δεύτερος διάδρομος από/προσγείωσης ανακατασκευάστηκε, γεγονός το οποίο θα αυξήσει τις δυνατότητές του, κατασκευάστηκαν νέα υπόστεγα, στα οποία θα φυλάσσονται τα αεροσκάφη της βάσης και θα προστατεύονται από τις ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις, καθώς και από τη βροχή και το άμεσο ηλιακό φως».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματικό, υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 30 αεροσκάφη στην αεροπορική βάση, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών αεροσκαφών Su-35S, των βομβαρδιστικών αεροσκαφών Su-34, των αεροσκαφών επίθεσης κατά στόχων εδάφους Su-24, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 καθώς και ελικόπτερα μεταφοράς Mi-8AMTSh, αναφέρει το Sputnik.

Για αρκετούς μήνες, οι μαχητές συνέχισαν απόπειρες επίθεσης σε ρωσικές εγκαταστάσεις από τη ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ, αλλά τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν τις ενέργειες αυτές, σύμφωνα με τις εκθέσεις του υπουργείου.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ:ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Οι προγραμματισμένες προσπάθειες Τουρκίας και ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν μια «ζώνη ασφαλείας» που έχει σχεδιαστεί στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, αλλά η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει τις δικές της προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι δύο νατοϊκές σύμμαχες χώρες ξεκίνησαν κοινές χερσαίες και εναέριες περιπολίες κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, αλλά η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι καθυστερεί τη διαδικασία, η οποία στοχεύει να απομακρύνει από τα σύνορα την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Τουρκία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε μονομερή δράση αν το σχέδιο αποτύχει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αεροπορική πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν τόνισε επίσης πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει η Άγκυρα αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot αν η προσφορά των ΗΠΑ μπορεί να ταιριάξει με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την Ρωσία για τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία η Άγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει τον Ιούλιο.

Επίσης επισήμανε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, η Άγκυρα δεν φοβάται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τεχεράνη, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να διακόψει τη συνεργασία της με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ