Περιβάλλον

Φουκουσίμα: Αυτή είναι η ραδιενέργεια στην πόλη 8 χρόνια μετά την καταστροφή

Η πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ άρχισε πρόσφατα να δημοσιεύει καθημερινά τα ποσοστά ραδιενέργειας στην περιοχή της Φουκουσίμα προκειμένου να απαντήσει στις ανησυχίες της Νότιας Κορέας σχετικά με τις επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής του 2011.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την πρεσβεία, το επίπεδο ραδιενέργειας που καταγράφηκε στην πόλη της Φουκουσίμα, 70 χιλιόμετρα από το πυρηνικό εργοστάσιο, ήταν 0,315 μικροσιβέρτ την ώρα, σχεδόν όσο και στη Σεούλ (0,120).

Στο Τόκιο το ποσοστό ήταν ακόμη χαμηλότερο (0,036), όπως και αυτό στην πόλη Ιουάκι (0,060), η οποία βρίσκεται 30 χιλιόμετρα από το Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Στον ιστότοπο της ιαπωνικής πρεσβείας δημοσιεύονται καθημερινά τα επίπεδα ραδιενέργειας σε δύο πόλεις της περιοχής της Φουκουσίμα, καθώς και του Τόκιο και της Σεούλ ως βάση σύγκρισης.

«Το ενδιαφέρον για τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία αυξήθηκε πρόσφατα, κυρίως στη Νότια Κορέα», αναφέρει η πρεσβεία στον ιστότοπό της.

Σε κρίση οι σχέσεις των δύο χωρών

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών βρίσκονται σε κρίση τον τελευταίο καιρό κυρίως εξαιτίας της διαμάχης τους για τις πολεμικές αποζημιώσεις που ζητεί η Σεούλ για τους Κορεάτες που ωθήθηκαν σε αναγκαστική εργασία από τους Ιάπωνες στη διάρκεια της κατοχής της χερσονήσου (1910- 1945).

Οι δύο χώρες έχουν επιβάλει από το καλοκαίρι η μία στην άλλη εμπορικούς περιορισμούς, ενώ η Νότια Κορέα ενίσχυσε τους ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγει από την Ιαπωνία.

Κάποιοι Νοτιοκορεάτες βουλευτές έχουν επίσης ζητήσει την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε κάποιες περιοχές της Ιαπωνίας αλλά και το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2020 στο Τόκιο, κάνοντας λόγο για κινδύνους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ