Τεχνολογία

Υπό κατάρρευση το Facebook: Διέρρευσαν στοιχεία τουλάχιστον 400 εκατ. χρηστών - Οργουελικό "όπλο" ο ιντερνετικός κολοσσός

Ο αμερικανικός κολοσσός των social media έχει επανειλημμένα -επί σειρά ετών- αντιμετωπίσει σκάνδαλα σχετικά με την ιδιωτικότητα δεδομένων χρηστών. Το σημαντικότερο περιελάμβανε τη διαρροή δεδομένων από την εταιρεία Cambridge Analytica, η οποία υποτίθεται ότι επηρέασε τις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Μία βάση δεδομένων με στοιχεία πάνω από 400 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, που περιέχουν την «ταυτότητά» τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ηλικία, την τοποθεσία, το φύλο ακόμα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς εντοπίστηκε online από την οργάνωση GDI Foundation, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «TechCrunch». Η βάση δεδομένων δεν ήταν προστατευμένη με κωδικό και γι' αυτό ήταν διαθέσιμη στον οποιονδήποτε και, μάλιστα, κάποια από τα δεδομένα εξακριβώθηκαν.

Κρίνοντας από τις τοποθεσίες των χρηστών στη βάση δεδομένων, υπήρχαν αρχεία 133 εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών, 18 εκατομμυρίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και άνω των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στο Βιετνάμ. Δεν είναι σαφές ποιος συνέταξε τη βάση δεδομένων και πότε, αλλά προφανώς δημοσιεύθηκε στα τέλη Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το «TechCrunch». Ένας εκπρόσωπος του Facebook ισχυρίστηκε ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη βάση δεδομένων, η οποία έχει πλέον αφαιρεθεί, καταρτίστηκαν πριν η πλατφόρμα περιορίσει την πρόσβαση στους τηλεφωνικούς αριθμούς των χρηστών τον Απρίλιο του 2018.

«Αυτά τα δεδομένα είναι παλιά και φαίνεται να έχουν πληροφορίες προτού προβούμε σε αλλαγές το προηγούμενο έτος για να ανακαλέσουμε τη δυνατότητα των χρηστών να βρίσκουν άλλους χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου τους [...] δεν έχουμε δει στοιχεία ότι οι λογαριασμοί στο Facebook έχουν παραβιαστεί", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το «TechCrunch» ανέφερε ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές παράνομων δραστηριοτήτων, δηλαδή από κλήσεις spam έως επιθέσεις στη SIM που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το χακάρισμα των λογαριασμών στο διαδίκτυο.

Η πλατφόρμα του Facebook προσφάτως συμφώνησε να καταβάλει 5 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω παραβιάσεων της ιδιωτικότητας των χρηστών ύστερα από διευθέτηση Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) τον Ιούλιο του 2019. Ο διακανονισμός υποτίθεται ότι σχετίζεται με το διαβόητο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, με τα αρχεία εκατομμυρίων χρηστών του Facebook -υποτιθέμενα- να χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Παρέχοντας πρόσβαση στα αρχεία χρηστών, το Facebook παραβίασε την υπόσχεσή του στην FTC το 2011 να μην μοιράζεται τέτοια δεδομένα με εταιρείες τρίτων. Το σκάνδαλο οδήγησε στη διερεύνηση της εταιρείας και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, με το Λονδίνο να ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία της Cambridge Analytica θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ