Αθλητισμός

Τσεχία-Ελλάδα: «Έσβησε» το όνειρο πρόκρισης στην οκτάδα του Μουντομπάσκετ - Πρόωρος αποκλεισμός για την Εθνική

Η εθνική Ελλάδας έδινε «τελικό» κόντρα στην Τσεχία, την οποία έπρεπε να κερδίσει με 12 πόντους διαφορά, προκειμένου να ελπίζει σε πρόκριση στην κορυφαία οκτάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ, που διεξάγεται στην Κίνα. Τελικά, η «γαλανόλευκη» πήρε τη νίκη, αλλά όχι με τη διαφορά που ήθελε (77-84).

Άρχισε καλά η Εθνική, αλλά δεν είχε ανάλογη συνέχεια

Με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά από την αρχή του αγώνα το δίδυμο στα γκαρντ Καλάθης-Σλούκας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπήκε πολύ δυναμικά στο παιχνίδι και έδειξε τη διάθεσή του να κυριαρχήσει, με το 10-2 στο πεντάλεπτο να δείχνει ότι αυτό το σχήμα δουλεύει καλά. Στη συνέχεια οι Τσέχοι ισορρόπησαν το παιχνίδι, αλλά η διαφορά κινούταν σταθερά μεταξύ 7 και 8 πόντων.

Ωστόσο, προς το τέλος της 1ης περιόδου, έπειτα από κάποιες κακές ελληνικές επιθέσεις και δύο εύστοχα σουτ των Τσέχων, το προβάδισμα μειώθηκε στους 3 (12-15). Παρόλα αυτά, η Εθνική έμοιαζε να κυριαρχεί στο παρκέ και έτσι τα πρώτα δέκα λεπτά έκλεισαν με σκορ 16-18.

Το θετικό σε εκείνο το σημείο για τη «γαλανόλευκη», ήταν πως είχε έναν αρκετά εύστοχο Καλάθη, ο οποίος επωμίστηκε το μεγαλύτερο επιθετικό βάρος. Μάλιστα, μετά από σερί δικούς του πόντους, ήρθε και ένα τρίποντο του Παπανικολάου, που «εκτόξευσε» τη διαφορά στο +9 (17-26).

Οι Τσέχοι ροκάνισαν τη διαφορά και προσπέρασαν

Η ευστοχία της Τσεχίας κρατούσε χαμηλά τα επίπεδα της διαφοράς, η οποία έφτασε ξανά στους 3 (28-31), περίπου ένα λεπτό πριν την ανάπαυλα. Παράλληλα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χρεώθηκε και με τρίτο φάουλ, βάζοντας επιπλέον ζόρια στη διαχείριση του ματς από πλευράς Σκουρτόπουλου.

Οι δύο ομάδες έφυγαν τελικά για τα αποδυτήρια με το σκορ στο 33-32 για τους Τσέχους, που «χτύπησαν» στον τομέα των ριμπάουντ (20-9), ενώ η ευστοχία από πλευράς Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά, καθώς αδυνατούσε να βρει λύσεις για να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα.

Άρχισε άσχημα η τρίτη περίοδος, έκλεισε θετικά

Η Τσεχία έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση, η οποία μάλιστα έφτασε την υπέρ της διαφορά στο +5 (52-47). Παρόλα αυτά, οι Έλληνες διεθνείς δεν τα παράτησαν, παρά το τέταρτο φάουλ του Γιάννη. Ως... παρηγοριά, θα μπορούσε να ληφθεί μόνο το γεγονός ότι το αντίπαλο προβάδισμα εξανεμίστηκε αρκετές φορές και πέρασε σε «γαλανόλευκα» χέρια στο 46-48, δια χειρός Θανάση Αντετοκούνμπο.

Ο ίδιος ήταν που έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στην Εθνική (46-51), με τρίποντο, αλλά ο Χρούμπαν «τιμώρησε» ξανά την αδυναμία στο αμυντικό ριμπάουντ, με τον ίδιο τρόπο.

Το δεκάλεπτο έκλεισε με αυταπάρνηση από πλευράς των παικτών του Σκουρτόπουλου, που έκλεψαν πολλές μπάλες και με αντεπίθεση διαρκείας και πρωταγωνιστή τον Θανάση το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με 49-57. Πλέον, έμεναν ακόμη 4 πόντοι διαφορά στα επόμενα δέκα και τελευταία λεπτά για να καλυφθούν, σε ένα ματς που αναμενόταν θρίλερ.

«Έπιασε» τη διαφορά, 8 λεπτά πριν το τέλος

Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε, με τους διεθνείς να φτάνουν για πρώτη φορά στο πολυπόθητο +12, κάτι παραπάνω από 8 λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης. Με δύο βολές του Σλούκα το σκορ πήγε στο 49-61, ενώ κάτι τέτοιο έγινε και στο 51-63 με το καλάθι του Παπανικολάου.

Μια τεχνική ποινή που δέχθηκε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και ένα ακόμη τρίποντο του Μπόχατσικ έφερε ξανά τη διαφορά στους 8 (57-65), αλλά ο Παπαπέτρου απάντησε.

Οι διαιτητές έβαλαν στο «στόχαστρο» τον Γιάννη

Μάλιστα, σε μια ελληνική αντεπίθεση, οι διαιτητές έδωσαν πέμπτο φάουλ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, παρά το γεγονός ότι υπήρξε καθαρά αμυντικό φάουλ στη φάση αυτή. Γενικά, η διαιτησία σε εκείνο το σημείο έδειχνε να πηγαίνει... με χίλια τους Τσέχους, οι οποίοι είχαν το απόλυτο στις βολές (16/16). Από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» έφτασε το σκορ στο 61-67.

Το ελληνική προβάδισμα ήταν κοντά στα επίπεδα που ήθελε η Εθνική, αλλά το +7 (63-70) περίπου 4 λεπτά πριν το τέλος του ματς, έδινε προβάδισμα στο σύνολο του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ. Εκεί χάθηκαν σερί επιθέσεις από πλευράς διεθνών, με τους αντιπάλους να μην συγχωρούν την αστοχία (68-70).

Άντεξαν στην αντεπίθεση οι Τσέχοι

Ένα δίποντο του Πρίντεζη και ένα τρίποντο από τον Καλάθη ανέβασε ξανά τη διαφορά στους 7 (68-75), ωστόσο χρειάζονταν άλλοι 5 πόντοι για να γινόταν η μεγάλη ανατροπή. Ένα κόλπο γκρόσο που έχει συνηθίσει το κοινό της η «επίσημη αγαπημένη». Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, οι Τσέχοι βρήκαν λύσεις και τελικά κράτησαν τη διαφορά στα επίπεδα που εκείνοι ήθελαν.

Με τη διαφορά στους 7 η Τσεχία οδηγήθηκε στις βολές, αλλά η ψυχραιμία των παικτών της ήταν παροιμιώδης, όπως αποδεικνύει το 21/22. Το σκορ έφτασε στο 75-84, από τρομερό τρίποντο του καλάθι. Αλλά, εκεί όλα τελείωσαν, με τους Τσέχους να είναι με το... ενάμισι πόδι στην οκτάδα, εκτός εάν οι Βραζιλιάνοι κάνουν τη σούπερ έκπληξη του τουρνουά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...