Πολιτική

Τραγική η κατάσταση στη Σύμη: Το Λιμεναρχείο ζητιανεύει για το φαγητό και νερό των μεταναστών! (εικόνες)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Σύμη, τη «Μύκονο της Δωδεκανήσου», όπως την έχουν αποκαλέσει ορισμένοι, καθώς η κατάσταση με το προσφυγικό αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, συνθέτοντας εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι προσφυγικές ροές, στη Σύμη, η οποία δεν έχει καμία σχετική υποδομή, φτάνουν συνεχώς πρόσφυγες/μετανάστες από τα γειτονικά τουρκικά παράλια και εγκλωβίζονται εκεί, δημιουργώντας μια μικρογραφία της Μόριας στα γραφικά καλντερίμια του κοσμοπολίτικου νησιού.

Οι ροές είναι αδιάκοπες. Οι Λιμενικοί και οι Αστυνομικοί του νησιού αδυνατούν πλήρως να ελέγξουν την κατάσταση και καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρηθεί μία στοιχειώδης τάξη.

Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, στο Λιμεναρχείο της Σύμης βρίσκονταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι, άλλοι περίπου τόσοι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα.

Υποδομή δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Δεν υπάρχει χώρος υποδοχής, δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση για να μείνουν, οι μετανάστες κοιμούνται στους δρόμους και στις σκάλες του νησιού και τα αυτοκίνητα διέρχονται ξυστά από τα κορμιά τους!

Δεν υπάρχει καν χημική τουαλέτα στο νησί!

Πολλοί εξ αυτών επιχειρούν να επιβιβαστούν κρυφά σε κάποιο πλοίο ώστε να μεταφερθούν στη Ρόδο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών προς το nooz, η επίσημη πολιτεία είναι ολοκληρωτικά απούσα κι ό,τι γίνεται επαφίεται στο φιλότιμο και τις προσπάθειες κάποιων ενστόλων.

Συγκεκριμένα, ειπώθηκε στο nooz ότι «οι λιμενικοί είναι αυτοί που ψάχνουν να βρουν καθημερινά χορηγίες και δωρεές για το φαγητό των ανθρώπων!«.

Άλλος πολίτης δήλωσε ότι «καθημερινά το Λιμεναρχείο ζητιανεύει για το φαγητό και το νερό των ανθρώπων αυτών και στη συνέχεια φροντίζει και να τους το μοιράσει«…

Μας καταγγέλθηκε επίσης ότι πολλοί εκ των μεταναστών είναι ασθενείς και αφού εξεταστούν από τον γιατρό της Σύμης, χρειάζεται να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Ρόδου. Δύο πλοία όμως που κάνουν τα δρομολόγια, το Sebeco και η Παναγία Σκιαδενή, αρνούνται να τους μεταφέρουν δωρεάν.

Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι στο Λιμεναρχείο αναγκάζονται να «βρουν» χρήματα για τα εισιτήρια τους ώστε να μπορέσουν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Ρόδου…

Οι ίδιοι άνθρωποι, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στο nooz, εδώ και μέρες εργάζονται καθημερινά έως και 18 ώρες και έχουν φτάσει στα όρια τους.

Μιλώντας στο nooz, πολίτης κατήγγειλε ότι το Μοναστήρι του Πανορμίτη, μολονότι έχει επιφάνεια από τις δωρεές κλπ που γίνονται, δεν έχει προσφέρει ούτε μία κουβέρτα, ούτε ένα πιάτο φαγητό…

Οι αιτούντες άσυλο είναι κυρίως Σύροι και Ιρακινοί, ενώ υπάρχουν επίσης Παλαιστίνιοι, Τούρκοι και Ιρανοί. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, καθώς οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ αργές. Το νησί γεμίζει με ανθρώπους μου μοιάζουν να μην έχουν στον ήλιο μοίρα…

Πριν από δέκα ημέρες, ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μιλώντας στον Alpha δήλωσε: «Κοιμούνται στο δρόμο, κυριολεκτικά στο δρόμο. Περπατάμε και βλέπουμε τους ανθρώπους». Έκτοτε δεν έγινε απολύτως τίποτα, αντιθέτως η κατάσταση όλο και παροξύνεται…

Στις 24 Αυγούστου, ομάδα μεταναστών επιτέθηκε στους αστυνομικούς διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης τους και απαιτώντας να φύγουν από το νησί. Μια μικρή ομάδα φέρεται να πέταξε φαγητά σε αστυνομικούς και να επιτέθηκε σε έναν εξ αυτών, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Το νησί εκπέμπει SOS. Η πολιτεία οφείλει να αντιδράσει άμεσα. Η Σύμη είναι απολύτως μόνη, δεν έχει υποδομές και οι πρόσφυγες/μετανάστες αντιμετωπίζουν πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

Πηγή: dimokratiki.gr (Λουκάς Βελιδάκης)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ