Οικονομία

Το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε αποζημίωση 52 εκατ. ευρώ για το άχρηστο C4I

Πρόστιμο 52 εκατ. ευρώ κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο στην αμερικανική εταιρεία SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, γνωστό ως C4I, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» τα χρήματα καταβλήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου και αντιστοιχούν σε 40 εκατ. ευρώ του υπολοίπου της οφειλής και 12 εκατ. ευρώ τόκων.

To C4I, ανατέθηκε στην εταιρία SAIC, με υπεργολάβο την Siemens, έναντι περίπου 260 εκατ. ευρώ. Η παραλαβή του συστήματος καθυστέρησε και τελικά η παραλαβή του εγκρίθηκε τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2008. Σύμφωνα μάλιστα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το 2017, για έξι χρόνια, από το 2003 έως το 2009, στελέχη της Siemens δωροδοκούσαν «άγνωστους» δημοσίους υπαλλήλους για την ανάθεση και παραλαβή του συστήματος.

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο και την SAIC είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 10 χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, όταν η αμερικανική εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας 60 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4i, αλλά δεν κατέβαλε ποτέ το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο «αποκλίσεις» από την αρχική συμφωνία.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστήριζε ότι το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικών αποκλίσεων των υποσυστημάτων, που η SAIC παρέδωσε μόλις τον Οκτώβριο του 2008. Ωστόσο τον Ιούλιο του 2013 το ICC απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργείου και καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο για τη στάση του, επιδικάζοντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ στη SAIC.

Όπως αναφέρει επίσης η «Καθημερινή», η εκτέλεση της απόφασης αρχικά ανεστάλη, καθώς το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου και ακύρωσε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Η ετυμηγορία αυτή ωστόσο αναιρέθηκε τον Νοέμβριο του 2016 από τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα της αποζημίωσης να καταστούν άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.

Την άνοιξη του 2017, μάλιστα, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη καθώς επίσης και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της απόφασης αποζημίωσης της SAIC. Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε (απόφαση 716/2019). Έτσι, έχοντας εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα ένδικα μέσα, το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στη SAIC ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, προσαυξημένη δηλαδή κατά 12 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...