Κόσμος

Τουριστικές ευκαιρίες στη Σάντα των Ποντίων ψάχνουν οι Τούρκοι (βίντεο)

Σε μια σχεδόν απροσπέλαστη κόχη των Ποντικών Άλπεων, σε υψόμετρο 1.500-1.800 μέτρων, τον 16ο αιώνα οι Έλληνες του Πόντου έφτιαξαν την επτάκωμο Σάντα, τους επτά οικισμούς στα σύνορα Αργυρούπολης-Τραπεζούντας που πλέον έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των Τούρκων που εδώ και χρόνια αναζητούν παντού τουριστικές ευκαιρίες.

«Τα ερείπια είναι χαρακτηριστικά της ελληνικής αστικής αρχιτεκτονικής», γράφει το Anadolu στο αφιέρωμά του. Όπως τονίζει, υπάρχουν πέτρινες μονοκατοικίες, τουλάχιστον μία εκκλησία σε κάθε γειτονιά και σιντριβάνι σε κάθε δρόμο.

Αξίζει να παρατηρήσετε, σημειώνει το Anadolu, ότι κάθε μία από τις πλαγιές στις οποίες εκτείνονται οι οικισμοί έχει οπτική επαφή με την άλλη. «Αξιοπρόσεκτα είναι και τα κυβερνητικά κτήρια που φτιάχτηκαν στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα», λέει το δημοσίευμα, και επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια τα ερείπια της Σάντας περιμένουν να ανακαλυφθούν από ντόπιους και ξένους.

Για πρόσθετη πολιτισμική αξία στην Αργυρούπολη, έκανε λόγο ο νομάρχης Καμουράν Τασμπιλέκ, ο οποίος τόνισε ότι σε σχετικά κοντινή απόσταση βρίσκεται η Παναγία Σουμελά, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. «Η Σάντα θα γίνει ένας πολύ ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι φέτος θα ολοκληρωθεί και ο δρόμος που κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη. Η αναφορά είναι στον αμφιλεγόμενο «Πράσινο Δρόμο», ο οποίος έχει μήκος 2.600 χλμ και συνδέει απομακρυσμένες περιοχές στα ορεινά του ανατολικού Πόντου.

«Θα πρέπει να γίνει αναστήλωση το συντομότερο δυνατό, ώστε η Σάντα, ως ένα ενιαίο χωριό, να ενταχθεί στον τουριστικό χάρτη της περιοχής», δήλωσε ο δήμαρχος της Ματσούκας Κοράι Κοτσχάν. Ακόμα, εκτίμησε ότι η τουριστική αξία της περιοχής θα αυξηθεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, ιδίως λόγω του «Πράσινου Δρόμου».

https://youtu.be/rOvm6R5JwyA

Πηγή: pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ