Υγεία

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Zantac και τα γενόσημά του

Πανικό έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η ανάκληση του ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμακευτικού προϊόντος Zantac, με δραστική ουσία την ρανιτιδίνη, καθώς και γενοσήμων του. Οι ανακλήσεις έχουν γίνει λόγω δυνητικώς καρκινογόνου δράσης, εντούτοις, ιδιαίτερα καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες, οι οποίοι συνιστούν ψυχραιμία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, οι εταιρείες παραγωγής του Zantac, αλλά και των γενοσήμων του, σε Ευρώπη και Αμερική, ξεκίνησαν μαζικά τις εθελοντικές προληπτικές ανακλήσεις.

Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ανακληθεί προληπτικά όλες οι παρτίδες του Zantac και του γενοσήμου του RANITIDINE καθώς και παρτίδες του PTINOLIN.

Για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση του θέματος σε εθνικό επίπεδο, όπως διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του.

Τι πρέπει να ξέρετε

Η ουσία ρανιτιδίνη δεν είναι καρκινογόνος. Κατά την παρασκευή των σκευασμάτων, εκτός από τη ρανιτιδίνη χρησιμοποιούνται και άλλες ουσίες σε μεγαλύτερες ποσότητες. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που ενοχοποιείται δυνητικώς για καρκινογόνο δράση, εάν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο όριο, είναι η πρόσμιξη NDMA. «Αν και το NDMA μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε μεγάλες ποσότητες, τα επίπεδα που βρίσκει ο FDA από τις προκαταρκτικές δοκιμές υπερβαίνουν ελάχιστα τις ποσότητες, που ίσως αναμένεται να βρει κανείς στα κοινά τρόφιμα», δήλωσε η Janet Woodcock, διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA. Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, παρόμοιες ουσίες (νιτρώδη) υπάρχουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στα αλλαντικά και είναι αυτές που τους προσδίδουν το ροζ χρώμα τους.

Δεν είναι προβληματικά όλα τα προϊόντα με ρανιτιδίνη και όλες οι παρτίδες τους. Υπάρχουν προϊόντα με την ίδια δραστική ουσία τα οποία θα παραμείνουν στην αγορά, καθώς θεωρούνται ασφαλή. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr τη Δευτέρα, ο ΕΟΦ, θα ανακοινώσει τη λίστα των ελληνικών φαρμάκων με την «ένοχη» σύσταση. Όπως δήλωσε σχετικά, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Ιωάννης Μελέμης, οι ασθενείς δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη θεραπεία τους, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, που είναι εξίσου αποτελεσματικές.
Όποιος έχει πάρει το φάρμακο δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσει καρκίνο. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους έχουν λάβει το φάρμακο, καθώς περιέχει την «εμοχη» ουσία σε πολύ μικρές ποσότητες. Το φάρμακο κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερα από 30 χρόνια και δεν έχει παρατηρηθεί κάποια επιβάρυνση. Εντούτοις, όταν οι ποσότητες της ουσίας δεν είναι επιτρεπτές για λόγους προληπτικούς πρέπει να ανακληθεί», αναφέρει στο mononews.gr o παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Το NDMA εμπεριέχεται και σε άλλα φάρμακα. Το 2018, το NDMA και παρόμοιες ενώσεις (νιτροζαμίνες) βρέθηκαν σε διάφορα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε ορισμένες ανακλήσεις και σε μια επανεξέταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θέτει αυστηρές νέες απαιτήσεις παρασκευής για αυτά τα φάρμακα. Ο EMA επεξεργάζεται επί του παρόντος οδηγίες για την αποφυγή των νιτροζαμινών σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων.

«Η ρανιτιδίνη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα που έφτασαν ποτέ στην ανθρωπότητα. Όταν αυτού του είδους τα φάρμακα κυκλοφόρησαν, σταμάτησε σχεδόν αιφνίδια η σωρεία καρκίνων του γαστρεντερικού που παρατηρούταν πριν. Το πρώτο ήταν η συμετιδίνη, η οποία αποσύρθηκε λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών και το δεύτερο η σανιτιδίνη. Η σανιτιδίνη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια μας προστατεύει από εκατομμύρια καρκίνους», αναφέρει ο κος Κούβελας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ