Κόσμος

Τι θα απογίνουν τα αεροσκάφη της Thomas Cook;

Μόνο τρία από τα αεροσκάφη της Thomas Cook Airlines ήταν στην ιδιοκτησία της.

Μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές και το κράτος για την εξεύρεση 200 εκ. που θα διέσωζαν στην Thomas Cook από την χρεοκοπία, η εταιρία εν τέλει δεν τα κατάφερε μπαίνοντας σταδιακά στην διαδικασία της εκκαθάρισης. Σύμφωνα με αυτή, οι πιστωτές της θα αναλάβουν περιουσιακά στοιχεία μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη.

Τι θα συμβεί όμως με τα αεροσκάφη της Thomas Cook; Και γιατί αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για να επαναπατρίσουν τους περίπου 600.000 επιβατών μεταξύ αυτών 150.000 Βρετανοί, αλλά χρειάστηκε το μεγαλύτερο σχέδιο επαναφοράς πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκ μέρους της κυβέρνησης;

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα thomascookairlines.com η οποία πλέον είναι ανενεργή, συνολικά 100 αεροσκάφη εξυπηρετούσαν πτήσεις με την ετικέτα "Thomas Cook". Από αυτά μόλις τα 34 ήταν υπό την διαχείριση της αεροπορικής Thomas Cook Airlines, εκ των οποίων μόνο τα τρία ήταν στην ιδιοκτησία της.

Όλα τα υπόλοιπα παραχωρούνταν σε αυτήν από άλλες εταιρίες με το καθεστώς της χρηματοδοτικής μίσθωσης, δηλαδή του «leasing».

Ως εκ τούτου, μετά την κήρυξη πτώχευσης, οι ιδιόκτητες εταιρίες «κατάσχεσαν» και καθήλωσαν τα αεροσκάφη στα αεροδρόμια που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή, στερώντας από τον οποιονδήποτε την δυνατότητα χρήσης τους για οποιονδήποτε λόγο.

Τα υπόλοιπα τρία θα περάσουν στα χέρια των πιστωτών μέχρις ότου εξοφληθούν τα υπόλοιπα των χρεών.

Όπως εξήγησε ο Mark Payne, διευθυντής του τμήματος leasing της εξειδικευμένης εταιρίας Chapman Freeborn, για τα αεροσκάφη που έχουν εκμισθωθεί η Thomas Cook πλήρωνε κάποιου είδους υποθήκη. Όταν σταμάτησαν οι πληρωμές, τα αεροσκάφη ανακλήθηκαν και πέρασαν ξανά στα χέρια των ιδιοκτητών τους οι οποίοι θα πρέπει να βρουν άλλες αεροπορικές εταιρίες να τα νοικιάσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρακτική είναι η πλέον συνήθης για τις αεροπορικές εταιρίες.

Πηγή: economytoday.sigmalive.com (Χρήστος Μιχάλαρος)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ