Κόσμος

Τις "γράφει κανονικά" τις ΗΠΑ ο Ερντογάν: Συνεχίζει την αγορά ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου η Άγκυρα

Την επιθυμία να συνεχίσει η Τουρκία να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Ιράν παρά το αμερικανικό εμπάργκο εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις τους σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δημοσιεύουν σήμερα Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, τις δηλώσεις του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκατέστησε από το 2018 και στη συνέχεια ενίσχυσε σημαντικά τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία έχει έκτοτε καταγγελθεί από την Ουάσινγκτον.

«Είναι αδύνατο για εμάς να ακυρώσουμε τις σχέσεις μας με το Ιράν σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα συνεχίσουμε τις αγορές φυσικού αερίου απ’ αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη όπου πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ωστόσο πως, παρά την επιθυμία της αυτή, η Τουρκία δυσκολεύεται να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο από τότε που ο ιδιωτικός τομέας «αποσύρθηκε εξαιτίας των αμερικανικών απειλών», σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Όμως ιδιαίτερα στο ζήτημα αυτό και σε πολλά άλλα ζητήματα, θα συνεχίσουμε να έχουμε σχέσεις με το Ιράν», δήλωσε προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα επιδιώξει να αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές της με την Τεχράνη.

Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως επικρίνει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, υποστηρίζοντας πως δεν χρησιμεύουν σε τίποτε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...