Κόσμος

Τα Ιαπωνικά ουίσκι που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις

Ήταν 1918 όταν ο Masataka Taketsuru, ένας νεαρός χημικός από τη Χιροσίμα, άφηνε πίσω του την Ιαπωνία με προορισμό την Γλασκόβη, όπου βρέθηκε για να σπουδάσει. Μεταξύ άλλων έμαθε πολύ καλά και την τεχνική της απόσταξης του ουίσκι, μεταφέροντας στην πατρίδα του την τεχνογνωσία επιστρέφοντας από την Σκωτία, μαζί με την (Σκωτσέζα) σύζυγό του Ρίτα.

Αρχικά συνεργάστηκε με τον Shinjiro Torii για να ιδρύσουν το αποστακτήριο Yamazaki (στις μέρες μας βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας Suntory) ενώ το 1934 δημιούργησε μόνος του το Yoichi, σε ένα φυσικό περιβάλλον που θύμιζε έντονα Σκωτία, στο νησί Xοκάιντο.

Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν η ιστορία των malt κρατά από τις αρχές του 20ου αιώνα στην χώρα των σαμουράι, αλλά στις αρχές του 21ου αιώνα (όταν και ένα ιαπωνικό κέρδισε σε γνωστό περιοδικό τον τίτλο του καλύτερου ουίσκι για το 2001) έκαναν το «ξεπέταγμα» στη διεθνή σκηνή.

Τι θα έλεγες λοιπόν να δοκιμάσεις τα 5 από τα καλύτερα αποστάγματα;

Nikka Coffey Grain

Τα αποστακτήρια Coffey συνήθιζαν να παράγουν αυτό το malt από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η απόσταξη στην Ιαπωνία. Από τότε η Nikka έχει παρουσιάσει αρκετά ενδιαφέροντα αποστάγματα, αλλά το συγκεκριμένο είναι ένα από τα κορυφαία. Η «μύτη» του βγάζει ένα γλυκό άρωμα βανίλιας, που θυμίζει μερικά μπέρμπον. Όπως στα περισσότερα Ιαπωνικά ουίσκι έχει έναν φλοράλ και βοτανικό τόνο και ωραίο καπνιστή επίγευση. Η βανίλια σε συνδυασμό με τα αρώματα βύνης και βελανιδιάς δίνουν βάθος στη γεύση του καθώς και πολυπλοκότητα. Όσο για το «τελείωμα» το Nikka Coffey Grain δανείζεται τα αρώματα από το πεπόνι και τα σταφύλια.

Suntory Toki

Ένα blend που μοιάζει να αιχμαλωτίζει την αρμονία και την απαλότητα από τα καλύτερα ιαπωνικά ουίσκι. Η «μύτη» του είναι φρέσκια και «τραγανή», με πράσινα μήλα και αχλάδια να προσδίδουν αρώματα. «Βγάζει» ακόμη μέλι και βανίλια, αλλά και μια πολύ απαλή φλοράλ αίσθηση. Αυτές οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους με μια πολύ λεπτή αίσθηση βελανιδιάς που απογειώνεται μέσα στο στόμα. Η ελαφρώς βοτανική προσθήκη του δίνει βάθος και φινέτσα, όπως και τα μπαχαρικά. Το «τελείωμα» του είναι δυνατό, αφήνοντάς σου μια γλυκιά νότα.

Nikka Taketsuru 17-year-old Japanese Pure Malt

Πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή της Nikka και αποτελεί ένα εξαιρετικό malt με έναν απολαυστικά επαναλαμβανόμενο τόνο που θα σου προκαλέσει σχεδόν εξάρτηση. Η «μύτη» του είναι γεμάτη με φρούτα και βελανιδιά. Σταφίδες, ξερά σύκα και βερίκοκα μαζί με σταφύλι, πεπόνι και βατόμουρο συμπληρώνουν τα αρώματά του. Όλα αυτά είναι εμποτισμένα με παχύρρευστο μέλι και βαθιά αίσθηση ξύλου. Στον ουρανίσκο σου έρχονται πρώτα τα εσπεριδοειδή και κάποιες νότες σοκολάτας, που κάνουν μια ιδιαίτερη αντίθεση. Στο «τελείωμα» τον πρώτο λόγο έχει το λεμόνι και το πορτοκάλι.

Kikori

Παρότι δεν αποτελεί ένα brand τόσο γνωστό όσο τα Suntory και Nikka, αυτό το Ιαπωνικό ουίσκι βγαίνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο. Φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από ρύζι στο νησί Kyushu, είναι ιδιαιτέρως αρωματικό. Ωριμάζει τουλάχιστον για τρία χρόνια σε γαλλικά, αμερικανικά και ισπανικά δρύινα βαρέλια. Η «μύτη» του είναι μαλακή με αρώματα όπως του κερασιού που ανθίζει να ξεχωρίζουν και να δένουν όμορφα με τις ανθικές νότες. Ο ουρανίσκος έχει περισσότερο ξύλο μαζί με βανίλια και καρύδα. Υπάρχει επίσης μια θαυμάσια επίγευση σοκολάτας που «παντρεύεται» με το κεράσι. Το φινίρισμά του είναι λεπτό.

Mars Shinsu Iwai Tradition

Πέραν του ότι ξεχωρίζει γιατί τα αποστακτήριά της βρίσκονται σε υψόμετρο σχεδόν 800 μέτρων, η Mars Shishu παράγει και ένα από τα καλύτερα malt, σχεδόν την επιτομή της Ιαπωνικής παράδοσης στο ουίσκι. Πολυεπιπέδο και ισορροπημένο, έχει πολλές φλοράλ νότες αλλά και αρώματα φρούτων. Έχει ωριμάσει σε sherry βαρέλια και έχει περαστεί και σε βαρέλια κρασιού και μπέρμπον πριν αποκτήσει τον τελικό του χαρακτήρα. Στη «μύτη» του ξεχωρίζουν τα ώριμα κεράσια και ένας υπαινιγμός σοκολάτας, σε απόλυτη αρμονία με μήλο και σταφύλι. Οι γεύσεις φρούτων συνεχίζονται και στο στόμα με την γεύση να είναι ήπια και γλυκιά, με ένα άρωμα καραμέλα να τη συμπληρώνει. Βανίλια, μαζί με τζίντζερ και κανέλα του προσθέτουν κάτι πιο πικάντικο ενώ έχει μακρά επίγευση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...