Βόρεια Ήπειρος

Σύνοδος ΟΑΣΕ: Η τρομοκράτηση των Βορειοηπειρωτών στα μνημόσυνα Κατσίφα και τις εκδηλώσεις μνήμης (βίντεο)

Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Σύνοδο του ΟΑΣΕ 2019 στην Βαρσοβία, πήρε μέρος στην 6η Εργασιακή Συνεδρία με θέμα: "Θεμελιώδεις Ελευθερίες - Δικαίωμα του συνέρχεσθε και συνεταιρίζεσθε".

Ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Δημήτριος Περδίκης στην παρέμβαση του ανέφερε ότι:
"Τα τελευταία πέντε χρόνια το αλβανικό κράτος χρησιμοποιεί διάφορες μεθοδεύσεις με τις οποίες ασκεί ψυχολογική τρομοκρατία σε μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας τα οποία δραστηριοποιούνται για τα ανθρώπινα δικαιώματα της κοινότητας τους. Συνήθως τα άτομα αυτά, κρατούνται από την αλβανική αστυνομία επί ώρες στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, χωρίς να τους δίνονται οι απαραίτητες εξηγήσεις, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διέλευση τους".

Στην συνέχεια σημείωσε:"Ειδικά όμως τον τελευταίο χρόνο, μετά την άδικη και αδικαιολόγητη δολοφονία του Έλληνα της Βορείου Ηπείρου Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στις 28 Οκτωβρίου 2018, τα φαινόμενα αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί.Στις 8 Δεκεμβρίου 2018 οι αλβανικές αρχές απαγόρευσαν σε περίπου 200 Έλληνες πολίτες, ακόμα και σε άτομα που είναι παράλληλα και πολίτες της Αλβανίας, να εισέλθουν στην αλβανική επικράτεια, για να μην παραβρεθούν στο σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Το μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας Σταύρος Γκίνος, βρέθηκεστα κρατητήρια των Αγίων Σαράντα για επτά ώρες για να δεχθεί διάφορες ερωτήσεις. Την ίδια ημέρα όμως οδηγήθηκε και στα κρατητήρια του Αργυροκάστρου με αποτέλεσμα να κρατηθεί άλλες οκτώ ώρες για να δεχθεί τις ίδιες ερωτήσεις. Ανάλογη ταλαιπωρία δέχθηκαν εκείνη την ημέρα και πολλοί άλλοι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι κρατήθηκαν επί ώρες αδικαιολόγητα από την αλβανική αστυνομία για να μην μεταβούν στο μνημόσυνο του συμπατριώτη τους.

Παράλληλα η αλβανική αστυνομία έστησε μπλόκα κοντά στο χωριό Βουλιαράτες ελέγχοντας όλους όσους θα μετέβαιναν εκεί για να προσευχηθούν για τον αδικοχαμένο νέο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις Ελλήνων μειονοτικών, οι οποίοι, ύστερα από απειλές αλβανών αστυνομικών τις προηγούμενες ημέρες, δεν επιχείρησαν να μεταβούν στους Βουλιαράτες.

Η αλβανική αστυνομία επανέλαβε τις ίδιες τακτικές και στις 11 Μαΐου 2019, απαγορεύοντας σε δεκάδες Έλληνες πολίτες να παραβρεθούν στο εξάμηνο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.Πουθενά σε δημοκρατική χώρα δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εμποδίζονται ή να τρομοκρατούνται άνθρωποι που θέλουν να παραβρεθούν σε μία θρησκευτική τελετή μνήμης".

Ακολούθως ο κ. Περδίκης παρέθεσε:"Στα αλβανικά αστυνομικά τμήματα έχουν οδηγηθεί επίσης αυτή την χρονιά, Έλληνες μειονοτικοί για να δεχθούν ερωτήσεις για την συμμετοχή τους σε ειρηνικές εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.Αποτέλεσμα είναι να εκφοβίζονται ώστε να μην συμμετάσχουν ξανά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Το καλοκαίρι του 2019 επίσης, η αλβανική αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο στην αλβανική επικράτεια σεΈλληνες πολίτες που είναι παντρεμένοι με γυναίκες από την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις.

Στο χωριό Κρανιά, δύο φορές, μία τον Δεκέμβριο του 2018 και μία τον Ιούλιο του 2019, καταστράφηκε από αλβανούς εθνικιστές το Μνημείο του Θύμιου Λιώλη, ήρωα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, όπου γίνονταν εκδηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι αλβανικές αρχές δεν προχώρησαν σε καμία σύλληψη, στέλνοντας το μήνυμα της ανοχής σε ενέργειες κατά της ειρηνικής έκφρασης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας".

Η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΑΒΗ διεκόπη δύο φορές από την εκπρόσωπο της Αλβανίας, με τον ισχυρισμό ότι τα όσα ακουγόντουσαν ήταν εκτός θέματος. Ωστόσο η συντονίστρια της εργασιακής συνεδρίας δεν ενστερνίστηκε τις ενστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Καναδά, ο οποίος ζήτησε να μην γίνονται διακοπές από αντιπροσωπείες κρατών σε παρεμβάσεις φορέων, τονίζοντας ότι αν μία ομιλία είναι εκτός θέματος, αυτό θα το κρίνει ο συντονιστής.

https://www.facebook.com/osce.odihr/videos/2823013464693723/

Το βίντεο της 6ης Εργασιακής Συνεδρίας (19-9-2019)
Η παρέμβαση του Προέδρου της ΚΑΒΗ Δημήτριου Περδίκη από το 23:00

Πηγή: Himara.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...