Εσωτερική Ασφάλεια

Συρίγος: «Πρέπει να αλλάξει το νομικό σύστημα για το άσυλο -Δεν γίνεται να χαρακτηρίζεις πρόσφυγες όσους έρχονται στην Ελλάδα»

Στην ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών χορήγησης ασύλου εστίασε ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha 989, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο για το προσφυγικό.

«Για να μπορέσουν να προωθηθούν πίσω στην Τουρκία πρέπει να αλλάξει το νομικό σύστημα, να απλοποιηθεί και να πάει πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προστασίας για το άσυλο. Είναι υπερβολές δικές μας αυτά. Δεν γίνεται να χαρακτηρίζεις πρόσφυγες όσους έρχονται στην Ελλάδα», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται χρόνος για να απλοποιηθούν ο διαδικασίες.

Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε: «Ο Ερντογάν από το ‘16 μέχρι σήμερα τηρεί τη συμφωνία με την Ευρώπη. Κατά καιρούς ανοίγει τη στρόφιγγα για να υπενθυμίσει…», ενώ σχολιάζοντας την άφιξη εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, μέσα σε λίγα 24ωρα, είπε: «Ήταν μια προειδοποίηση με δύο αποδέκτες. Την Ευρώπη, στην οποία λέει ‘ανοίξτε το πουγκί, αλλιώς...’ και την Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια».

«Αυτά είναι προειδοποιητικές βολές. ‘Σας θυμίζω ότι έχω αυτό παιχνίδι στα χέρια μου που μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα’. Ο Ερντογάν τα λέει, εμείς δεν τον ακούμε. Οι Τούρκοι προειδοποιούν για αυτά τα οποία κάνουν», πρόσθεσε ο κ. Συρίγος.

Αναφορικά με την επιθυμία που εξέφρασε ο Ερντογάν να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα, ο κ. Συρίγος σχολίασε: « Υπάρχει ευρύτερη διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας για το ποιος θα έχει επιρροές στην Τουρκία. Ο Ερντογάν προσπαθεί να ισορροπήσει η Τουρκία μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λέγοντας ‘δώσε μου και συ, δώσε μου και συ».

Σχετικά με τη φημολογία συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της επικείμενης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε: «Καλό είναι να μιλάμε μεταξύ μας για να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Δεν είναι κακό να συναντηθεί, να ξέρει πώς σκέφτεται ο άλλος. Άλλο αυτό άλλο η διαπραγμάτευση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...