Ενέργεια

Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ τα ΕΛΠΕ: Ενεργειακές & γεωστρατηγικές εξελίξεις φέρνουν ανατροπές στην Ελλάδα - Κρίσιμη συνάντηση Γ.Ρος-Κ.Μητσοτάκη

Δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά Πετρέλαια, θέμα το οποίο θα είναι στην κορυφή της συνάντησης του Αμερικανού πολιτικού με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η γεωτρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και νότια της Κρήτης, καθιστούν τη χώρα παγκόσμιο "στόχο" επενδύσεων και γενικότερου οικονομικού ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση της χώρα αποτελεί προοίμιο εντάσεων και πλήθους συμφωνιών με ισχυρότερες δυνάμεις καθώς τα συμφέροντα αυτών είναι πολλά.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη από τις 4 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός εμπορίου Wilbur Ross ο οποίος σήμερα 5/9 στις 12 το μεσημέρι θα συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τις θέσεις των ΗΠΑ για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την ανάγκη να αναδειχθεί η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον κλάδο της Ενέργειας, είχαν οι ελάχιστοι επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές οι οποίοι παραβρέθηκαν στον δείπνο, που δόθηκε το βράδυ 4 Σεπτεμβρίου 2019 προς τιμή του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ W. Ross.

Παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων υπουργών, ο κ Ross διατύπωσε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στον κλάδο της Ενέργειας και ειδικότερα όσον αφορά στην ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο Ross μεταξύ άλλων ανέδειξε και την σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο την ενέργεια.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στην Ελλάδα καθώς η Τουρκία έχει καταστεί ασταθής σύμμαχος.

Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με απώτερο στόχο την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Οι ΗΠΑ "ενδιαφέρονται" για τα ΕΛΠΕ

Ορισμένοι αναφέρουν ότι η παρουσία του Ross στην Αθήνα συνδέεται και με το ενδιαφέρον αμερικανικού fund – δεν είναι το Carlyle – το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει το 30% των ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι στα ΕΛΠΕ συμμετέχουν το Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ με 35,5%.

Με βάση ορισμένες ενδείξεις η πλευρά Λάτση έχει επικοινωνήσει στην ελληνική κυβέρνηση την ύπαρξη ενδιαφέροντος από το αμερικανικό fund το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον Λάτση.

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται η πώληση του 15% των ΕΛΠΕ από το ποσοστό που κατέχει ο Λάτσης και επίσης 15% από το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το fund θα ελέγχει το 30%, το Paneuropean Oil περίπου 30,3% και το ελληνικό δημόσιο 20,5%. Το βασικό ερώτημα είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θέλει να πουλήσει με την παραδοχή ότι Λάτσης και το αμερικανικό fund θα ελέγχουν το 60% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Το 30% με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις υπολογίζεται σε 850 εκατ ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο θα αποδεχθεί να πουλήσει το 15% αλλά δίδοντας μετοχικό πλεονέκτημα στην πλευρά Λάτση;

Οι αμερικανοί πάντως πέραν των ΕΛΠΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα, που αφορούν κυρίως τις ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα ενεργειακά – στρατηγικά θέματα.

Τι είχε συμβεί στα ΕΛΠΕ;

Μια εταιρία διύλισης όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αποτελέσματα, ισχυρά κεφάλαια και ισολογισμό αποτελεί μεν εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα αλλά όχι για τους ξένους επενδυτές, ανέφερε το banking news.

Όπως αναλύει αξιόπιστη πηγή, το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκαν ισχυρά ονόματα για τα ΕΛΠΕ υποχρεώνει το ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τις προσδοκίες του ενώ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί – ο διαγωνισμός τελικώς κηρύχθηκε άγονος.

Να σημειωθεί ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες και όχι μόνο δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό για δύο λόγους:

  1. Γιατί προβλέπουν ότι θα κηρυχθεί άγονος λόγω τιμήματος
  2. Γιατί τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ είναι μακρά από τα κέντρα εξόρυξης και οι πολυεθνικές εταιρίες ήδη έχουν στρατηγικές θέσεις στα μεγάλα κοιτάσματα.

Η μεταφορά έχει καταστεί κόστος που μπορεί να αντιμετωπίσουν όλες οι μεγάλες εταιρίες…οπότε εύλογα μειώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΠΕ.
Στον διαγωνισμό που τελικώς κηρύχθηκε άγονος από την μια πλευρά συμμετείχε το σχήμα Glencore και Carlyle και από την άλλη η Vitol με την αλγερινή Sonatrach
Να σημειωθεί ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία των ΕΛΠΕ ανέρχεται σε 2,82 δισεκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...