Κόσμος

Στον «Τιτανικό της Μεσογείου» καταδύθηκε, ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο

Στον «Τιτανικό της Μεσογείου» της Λάρνακας κατέρριψε σήμερα το περσινό του ρεκόρ ο ήδη καταχωρημένος στο βιβλίο ρεκόρ Guinness ως ο γηραιότερος δύτης στον κόσμο Ray Woolley. Ο βετεράνος του β’ παγκοσμίου πολέμου, καταδύθηκε στο Ζηνοβία σε βάθος 42,4 μέτρων για συνολική διάρκεια 48 λεπτών με την ευκαιρία των 96ωντου γενεθλίων.

Με την ονομασία “World’s Oldest Diver at World’s BestWreck”, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και ο Δήμος Λάρνακας στήριξαν την εκδήλωση στα πλαίσια της προώθησης του καταδυτικού τουρισμούκαθώς και του ναυαγίου Ζηνοβία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης ανά τον κόσμο.

Ο κ. Woolley, ο οποίος καταδύθηκε παρουσία της καταδυτικής του ομάδας και άλλων σχολών, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που έχει καταρρίψει το ρεκόρ του για άλλη μια χρονιά και κατάφερε στα 96 του χρόνια να φτάσει μέχρι το τέρμα του βυθού όπου βρίσκεται το Ζηνοβία.

Ανέφερε μάλιστα ότι: «ενώ συνήθως οι καταδύσεις γίνονται ανά ζεύγη, σήμερα με συνόδευαν 47 άτομα και αυτό είναι κάπως ασυνήθιστο. Είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μια φορά τον χρόνο και είμαι πραγματικά κατενθουσιασμένος! Ελπίζω να εξακολουθώ να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να καταρρίψω το ρεκόρ και του χρόνου και μακάρι να είστε όλοι εδώ μαζί μου».

Το επίτευγμα του γηραιότερου δύτη κάνει τον γύρο του κόσμου μέσω του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της εταιρείας παραγωγής ‘In Focus Films’ με την ονομασία ‘Lifebegins at 90’ (Η ζωή αρχίζει στα 90). Το ντοκιμαντέρ επιδιώκει να παρουσιάσει το πάθος του κ. Woolley για τις καταδύσεις καθώς και τη θετική του προσέγγιση στη ζωή, ενώ προβάλλει ταυτόχρονα την Κύπρο και τον καταδυτικό τουρισμό. Η υπό αναφορά εταιρεία παραγωγής έχει υπογράψει συμφωνία με τον γηραιότερο δύτη για αναθεώρηση της ταινίας με την ευκαιρία της κατάρριψηςτου ρεκόρ κάθε χρόνο, μέχρι αισίως να φτάσει τα 100 χρόνια, οπόταν και θα ετοιμαστεί νέο ντοκιμαντέρ.

Το υπό αναφορά ντοκιμαντέρ, με υπεύθυνη παραγωγής τη δημοσιογράφο και παραγωγό ταινιών Bejay Browne, έχει λάβει σειρά βραβείων και διακρίσεων σε 18 μέχρι σήμερα Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών. Στις 27 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, η ταινία ‘Lifebegins at 90’ έχει επιλεγεί να παρουσιαστεί στο Διεθνές Τουριστικό Φεστιβάλ Ταινιών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ζηνοβία και Νέος Τεχνητός Ύφαλος Λάρνακας

Το μήκους 174 μέτρων Ζηνοβία το οποίο βυθίστηκε το 1980, μετέφερε 108 φορτηγά με όλο τους το εμπόρευμα, και όλα αυτά βρίσκονται κάτω από το βυθό της Λάρνακας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το εν λόγω ναυάγιο έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό στο είδος του τεχνητό ύφαλο ο οποίος συνέβαλε θετικότατα στον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας του τοπικού βυθού. Παράλληλα, το Ζηνοβία αποτελεί από μόνο του πόλο έλξης τουριστών στο νησί και προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία.

Η Λάρνακα προετοιμάζεται επίσης και για τη δημιουργία του νέου τεχνητού της υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Βορόκληνης. Στον νέο ύφαλο θα τοποθετηθούν δύο σκάφη, το 63 μέτρων «Ελπίδα» το οποίο έχει αγοραστεί από την ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη βοήθεια χορηγιών και το σκάφος «LEF1» το οποίο δώρισε η εταιρεία Lefkaritis Bros Ltd. Τα δύο πλοία έχουν παραχωρηθεί προς το Τμήμα Αλιείας και αυτή τη στιγμή τυγχάνουν ενδελεχούς καθαρισμού και προετοιμασίας για την πόντιση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές