Βαλκάνια

«Σκάνε» εξελίξεις στα Βαλκάνια: Σε εξέλιξη σχέδιο για την «ένωση» των ΕΔ Κοσόβου-Αλβανίας - Μέτωπο Ρωσίας-Κίνας υπέρ Σερβίας

Πυρ και μανία Ρωσία και Κίνα με τις ΗΠΑ και την Αλβανία, διότι προσπαθούν παρά τις περιφερειακές συμφωνίες, να βάλουν από την «πίσω πόρτα» στο ΝΑΤΟ, το Κόσοβο και την Βοσνία, ενώ κυοφορείται σχέδιο μέσω αμυντικής συμφωνίας μελλοντικής ένωσης αλβανικών και Κοσοβάρικων Ενόπλων δυνάμεων, πυροδοτώντας μεγάλες  εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο νεοσύστατος στρατός του Κοσσυφοπεδίου περιλήφθηκε σε άσκηση των χωρών του Χάρτη της Αδριατικής, η οποία θα λάβει χώρα από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2019 στην Αλβανία. Η Βοσνία δέχεται την ίδια ακριβώς στιγμή τεράστια  πίεση να συμφωνήσει στη συμμετοχή των δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου, παρόλο που δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του κρατιδίου αυτού.

Η δράση μέσω της στρατιωτικής ασκήσεως «Κοινή Αντίδραση  2019», διεξάγεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των χωρών Α-5, της "Χάρτας ΗΠΑ-Αδριατικής", της οποίας τα μέλη είναι η Κροατία, η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Β-Ε.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και να μετατραπούν οι δυνάμεις ασφαλείας του κρατιδίου αυτού σε πραγματική τακτική δύναμη, θα δοθεί στην Πρίστινα η δυνατότητα συμμετοχής στις χώρες "Α-5" ως λόμπι του ΝΑΤΟ.

Μία από τις δραστηριότητες των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου KSF είναι η κοινή παρουσία στην άσκηση με τους Αλβανούς και η  υπογραφή αμυντικής συμφωνίας της Αλβανίας με το Κόσοβο, (αγνώστου περιεχομένου που θα φτάνει πιθανότητα στην μελλοντική ένωση των δύο ενόπλων δυνάμεων).

Η Αλβανία, ασκώντας πιέσεις για τη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου, βασίζεται στις καλές σχέσεις με την Εθνική Φρουρά του Νιου Τζέρσεϋ, καθώς και στο γεγονός ότι θα φιλοξενήσει την άσκηση.

Τονίζεται ότι τον στρατό του Κοσσυφοπεδίου θα το εκπαιδεύσουν, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Τουρκία.

Σημαντική υποστήριξη για την Πρίστινα στον στρατιωτικό τομέα παρέχει επίσης η Κροατία, κυρίως μέσω βετεράνων από τον τελευταίο πόλεμο. Στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν τους Αλβανούς στρατιώτες για παρόμοιες ενέργειες, αποτελώντας μια  πρακτική προετοιμασία για πιθανή δράση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, εάν η Πρίστινα αποφασίσει να ενσωματώσει σθεναρά ολόκληρη την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και να ολοκληρώσει τον έλεγχο της εδαφικής ακεραιότητας.

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, στρατηγός Ζανγκ Γιούσι, μετέβη σήμερα στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με κορυφαίους Σέρβους κρατικούς αξιωματούχους, εκφράζοντας την υποστήριξη της Κίνας στην Σερβία, και ειδικά σε ότι αφορά το Κόσοβο στα πλαίσια του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ .

Ρωσική αντίδραση στα κυοφορούμενα σχέδια για το Κόσοβο

«Το σύνολο του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου μετατρέπεται σε ένα φρούριο τρομοκρατίας. Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, στρατολογημένα από  Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και εκπαιδευμένα, επιστρέφουν μετά την Συρία πάλι πίσω. Περίπου 250 τέτοιες περιπτώσεις έχουν ήδη αναφερθεί», προειδοποίησε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι αυτοί είναι άνθρωποι που έχουν ριζοσπαστικές απόψεις αποτελούν κίνδυνο για την Ευρώπη.

«Αυτό δημιουργεί έναν άλλο κίνδυνο ασφάλειας στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η αύξηση των απειλών της τρομοκρατίας είναι προφανής και οι αλβανικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν ακόμα κι αν το θέλουν. Καλούμε όσους βρίσκονται πίσω από την Πρίστινα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ να δώσουν μεγάλη προσοχή σε αυτό, αλλιώς θα δράσουμε εμείς», κατέληξε η ίδια.

Ο αλβανικός εθνικισμός και η ισλαμική τρομοκρατία αποτελούν  ένα λίαν εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να τινάξει στον αέρα την "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης, δηλαδή τα Βαλκάνια. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...