Οπλικά συστήματα

Σερβικά πυροβόλα Nora B52 για την Κύπρο: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις, στην αυριανή παρέλαση η πρώτη τους εμφάνιση

Εντός του Σεπτεμβρίου η Κύπρος και η Εθνική Φρουρά παρέλαβε τα πρώτα, από τα 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Nora B52, σερβικής σχεδίασης και ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη προμήθεια, για 24 Nora B52 και 8 οχήματα BOV M16 Miloš κατηγορίας MRAP, αποφασίστηκε εσπευσμένα, όταν έγινε γνωστό ότι η Τουρκία μετέφερε στα κατεχόμενα και ενίσχυσε τον κατοχικό στρατό με 42 άρματα μάχης Leopard-2A4, αναφέρει ο Ευθύμιος Λάζος για το defencereview.gr

Η προμήθεια των Nora B52 έρχεται να ενισχύσει το αυτοκινούμενο πυροβολικό της Εθνικής Φρουράς σε μεγάλο βαθμό, καθώς μέχρι τώρα διαθέτει μόλις μία (1) Μοίρα με 12 πυροβόλα Zuzana Μ2000G των 155 χιλιοστών και άλλη μια (1) με 12 παλαιά, περιορισμένων δυνατοτήτων, Mk F3, των 155 χιλιοστών, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα. Να σημειωθεί ότι στο συμβόλαιο υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 24 πυροβόλα.

Το Nora B52 είναι ένα ολοκληρωμένο αυτοκινούμενο πυροβόλο, που ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, βελτιωμένο σύστημα κίνησης εκτός δρόμου, σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς, εξαερισμό, σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, σύστημα επικοινωνίας πληρώματος (ενδοεπικοινωνία), σύστημα ελέγχου πυρός και ανεξάρτητη μονάδα παροχής ισχύος, η οποία υποστηρίζει την λειτουργία του πυροβόλου σε περίπτωση απώλειας του κινητήρα. Το πυροβόλο είναι τοποθετημένο επί οχήματος 8 x 8, ενώ το βάρος μάχης δεν ξεπερνά τους 36 τόνους (βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το πυροβόλο Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017).

Το πυροβόλο ενσωματώνει αυτόματο σύστημα γέμισης και έχει αναχορηγία 36 βλημάτων και 36 προωθητικών γεμισμάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα και 12 προωθητικά γεμίσματα βρίσκονται εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης, ενώ τα υπόλοιπα 24 βλήματα και προωθητικά γεμίσματα είναι αποθηκευμένα στο όχημα. Η καμπίνα του προσωπικού, το σύστημα παροχής ισχύος και ο χώρος αποθήκευσης των πυρομαχικών παρέχουν προστασία από φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών και θραύσματα οβίδων των 155 χιλιοστών.

Το Nora B52 μπορεί  να κινηθεί, επί ασφάλτου, με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων, ενώ σε χωματόδρομο η μέγιστη ταχύτητα του ανέρχεται στα 40 χιλιόμετρα. Εκτός δρόμου, το πυροβόλο κινείται με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων. Μπορεί να περάσει τάφρο μήκους 1,6 μέτρων, να ανέβει ανηφόρα με κλίση 50%, να κινηθεί σε δρόμο με πλευρική κλίση 20%, και να κινηθεί εντός νερού, μέχρι το ύψος του 1 μέτρου. Η μέγιστη εμβέλεια του, όταν κινείται σε άσφαλτο, είναι της τάξεως των 1.000 χιλιομέτρων (στα 500 χιλιόμετρα είναι η εμβέλεια σε κίνηση σε χωματόδρομο), ενώ μπορεί να κινηθεί, για 50 χιλιόμετρα, με σκασμένα ελαστικά.

Ο κύριος οπλισμός του είναι το πυροβόλο των 155 χιλιοστών με κάνη μήκους 52 διαμετρημάτων, ενώ ενσωματώνει και ένα πολυβόλο των 7,62 ή 12,7 χιλιοστών. Για εκπαιδευτικούς λόγους ενσωματώνει και ένα συζυγές πυροβόλο M-55 των 20 χιλιοστών. Για την αυτοπροστασίας του φέρει και εκτοξευτές καπνογόνων βολίδων των 82 χιλιοστών.

Το πλήρωμα είναι πενταμελές (αρχηγός, πυροβολητής, οδηγός και δύο υπηρέτες στοιχείου). Το σύστημα ελέγχου πυρός του πυροβόλου περιλαμβάνει αδρανειακό σύστημα πλοήγησης, προσανατολισμού και καθορισμού βασικής πορείας, σύστημα καθορισμού της θέσης του πυροβόλου, το σύστημα επικοινωνίας του πυροβόλου με το προϊστάμενο κλιμάκιο και μεταξύ του πληρώματος, όλα τα στοιχεία βολής και τα σκοπευτικά συστήματα.

Οι διαστάσεις του είναι (μήκος x πλάτος x ύψος) 11 μέτρα x 2,95 μέτρα x 3,45 μέτρα και ενσωματώνει κινητήρα ισχύος 410 ίππων. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι της τάξεως των 40 χιλιομέτρων. Η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP. Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...