Εκκλησία

Σεισμικές δονήσεις στις σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας! Στην αγκάλη της ρωσικής εκκλησίας ο Χαριουπόλεως Ιωάννης

Σεισμικές δονήσεις για ακόμη μια φορά στις σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας.

Η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής παροικιών ρωσικής παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη Χαριουπόλεως Ιωάννη καθώς και όσους επιθυμήσουν να τον ακολουθήσουν κληρικούς και ενορίες

Στις 14 Σεπτεμβρίου η ρωσική Ιερά Σύνοδος εξέτασε το αίτημα του αρχιεπισκόπου Ιωάννη, επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής των παροικιών ρωσικής παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη, όπου ο τελευταίος ενημέρωσε για την επιθυμία της πλειοψηφίας των κληρικών και ενοριών της Αρχιεπισκοπής να την διατηρήσουν ἐν λειτουργίᾳ μέσω υπαγωγής στη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ζητώντας παράλληλα να γίνει δεκτός στην κανονική κοινωνία και ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας με όσους επιθυμήσουν να τον ακολουθούσουν κληρικούς και ενορίες. Επίσης ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης πληροφόρησε ότι στο προσεχές μέλλον εκπρόσωποι εκείνων των ενοριών θα συνέλθουν σε συνέλευση και θα αποστείλουν στον Αγιώτατο Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο τις προτάσεις τους σχετικά με την κανονική μορφή της οργανώσεώς τους.

Οι Συνοδικοί, αφού συζήτησαν το αίτημα με τη βοήθεια μέσων τηλεπικοινωνίας ενέκριναν (Πρακτικά υπό αριθμ.122) ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης να γίνει δεκτός στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας με την απονομή σε αυτόν τίτλου «Dubninsky», όπως να γίνουν δεκτοί και όσοι υπό αυτόν επιθυμήσουν κληρικοί και ενορίες κατόπιν σχετικής βουλήσεώς τους.

Στον αρχιεπίσκοπο Dubninsky Ιωάννη ανατίθεται η διαποίμανση των ὡς άνω ενοριών.

Μετά τη λήψη του αιτήματος της συνελεύσεως των ενοριών θα γίνει η επιπρόσθετη αποτίμηση με σκοπό τον καθορισμό της κανονικής μορφής της οργανώσεώς τους βάσει των ιστορικώς διαμορφωθεισών ιδιαιτεροτήτων της επαρχιακής και ενοριακής διοικήσεως όπως και των λατρευτικών και ποιμαντικών παραδόσεων, τις οποίες καθιέρωσε ο μητροπολίτης Ευλόγιος λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες στις οποίες λειτουργούσε το υπό αυτόν μερίδιο στη Δυτική Ευρώπη.

Η Αρχιεπισκοπή των παροικιών ρωσικής παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη ιδρύθηκε το 1921 με την ανάθεση της προσωρινής διαποίμανσης των Ρωσικών Εκκλησιών στη Δυτική Ευρώπη, με απόφαση του Αγίου Τύχωνα, Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, της Ιεράς Συνόδου και του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ευλόγιο Georgievsky.

Λόγῳ ιστορικών συγκυριών το 1931 οι υπό τον μητροπολίτη Ευλόγιο παροικίες υπήχθησαν προσωρινά υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ως Εξαρχία. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Ευλόγιος τόνιζε ότι επρόκειτο περί «προσωρινής διακοπής των επσήμων διοικητικών σχέσεων…μέχρι να αποκατασταθεί η κοινώς αναγνωρισμένη κεντρική εκκλησιαστική εξουσία και να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες διαβιώσεως της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Στις 29 Αυγούστου 1945 ο μητροπολίτης Ευλόγιος και οι δύο βοηθοί του – ο αρχιεπίσκοπος Βλαδίμηρος και ο επίσκοπος Ιωάννης – υπέβαλαν αίτημα στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Αλέξιο Α΄, όπου ζήτησαν να γίνουν δεκτοί με τις ενορίες τους στην κανονική ενότητα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1945 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε: «Αφού ευχαριστήσουμε τον Κύριο και Θεό, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο μητροπολίτης Ευλόγιος και οι βοηθοί του — ο αρχιεπίσκοπος Βλαδίμηρος και ο επίσκοπος Ιωάννης – με όλες τις 75 ενορίες είχαν επανενωθεί με τη μητέρα Εκκλησία και υπήχθησαν υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Ορίζουμε στο εξής η Εξαρχία των δυτικοευρωπαϊκών παροικιών να παραμένει ως έχει με τα υφιστάμενα όριά της με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ευλόγιο ως έξαρχο του Πατριαρχείου Μόσχας σύμφωνα με διατάξεις, οι οποίες είναι αποτυπωμένες στο σχετικό Κανονισμό διαποιμάνσεως εκείνων των εκκλησιών».

Όμως μετά την εκδημία του μητροπολίτη Ευλογίου το 1946 σημαντική μερίδα του κλήρου και του ποιμνίου του αποφάσισε να επανέλθει υπό τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Στις 27 Νοεμβρίου 2018 η Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε τη διάλυση της Αρχιεπισκοπής.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής, απέστειλε το ἐν λόγῳ αίτημα στον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο, όπου ενημέρωσε ότι στην πορεία της εκτάκτης συνελεύσεως της Αρχιεπισκοπής η πλειοψηφία των ψηφισάντων, κληρικών τε και λαϊκών, «αποφάνθηκε υπέρ του σχεδίου κανονικής υπαγωγής υπό το Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο το σχέδιο εκπονήθηκε στις συνεδρίες της κοινής επιτροπής», η οποία λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του 2019. Στο ίδιο γράμμα ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ζήτησε να γίνει δεκτός με τις κοινότητες, οι οποίες αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των ψηφισάντων στη συνέλευση, «στην ιεροκανονική κοινωνία και ενότητα με το Πατριαρχείο Μόσχας προς εξασφάλιση της αδιάκοπης εκκλησιαστικής, λειτουργικής και μυστηριακής ζωής της Αρχιεπισκοπής των παροικιών ρωσικής παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη».

«Με την χάρη του Θεού έχει επιτευχθεί η μαρτυρία του Μητροπολίτη Ευλογίου, ο οποίος ίδρυσε αυτή την ρωσική εκκλησιαστική κληρονομιά στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ένας μακρύς δρόμος για να επιστρέψουμε στο σπίτι είναι σχεδόν ολοκληρωμένος ", δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, π. Νικολάι Μπαλάσσοφ το Σάββατο μετά την απόφαση της ρωσικής Συνόδου.

Σύμφωνα με τον ιερέα, αν όχι όλες οι ενορίες της εξαρχίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους θα διατηρήσει τις ιδιαιτερότητες της εκκλησιαστικής τάξης και διοίκησης.

"Μπορούμε να χαρούμε μόνο", επανέλαβε ο ρώσος αξιωματούχος της εκκλησίας.

Η εξαρχία περιλαμβάνει σήμερα 65 ενορίες, 11 εκκλησίες, δύο μοναστήρια και επτά σκήτες στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την απόφαση της ρωσικής συνόδου πραγματοποιήθηκε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, όπου ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξέφρασε τη χαρά του για το ιστορικό γεγονός, συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη και τον ευχαρίστησε για τη σοφή διαποίμανση του ποιμνίου.

Κατόπιν ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής της Δυτικής Ευρώπης εξήγησε την απόφασή του να ενταχθεί στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Έγραψε ένα γράμμα στο ποίμνιό του, όπου ανέφερε ότι η απόφαση να ενταχθεί στο Πατριαρχείο της Μόσχας είχε γίνει μετά από διαβουλεύσεις με τον κλήρο και για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της κοινότητας.

"Μετά από διαβούλευση με τους Επισκόπους και πολλούς ιερείς και ως επικεφαλής ex officio της Αρχιεπισκοπής μας, αποφάσισα να εμπιστευτώ τον εαυτό μου, όπως και την Αρχιεπισκοπή μας, με την προτεινόμενη κανονική υπακοή στο Πατριαρχείο της Μόσχας προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κοινοτήτων που αποτελούν την Αρχιεπισκοπή » τονίζει μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη, σήμερα Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, κατά τη Θεία Λειτουργία, θα μνημονεύσει τον «Παναγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας». Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης κάλεσε όλους τους κληρικούς να συνεχίσουν να τον αναφέρουν ως τον επικεφαλής επίσκοπο.

«Πρώτα απ 'όλα, σκέφτομαι τους αγαπημένους μας πατέρες, αδελφούς και αδελφές από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι πληγές είναι βαθιές. Οι κοινότητές μας στο νότο της Γαλλίας έχουν επίσης θέματα νομικών διαφορών, τα οποία προσπαθώ να τερματίσω από την αρχή ».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιώαννη "έχει έρθει η ώρα να ξεχάσουμε πραγματικά αυτά και να προχωρήσουμε".

Τέλος, ζήτησε από τους πιστούς της Αρχιεπισκοπής να προσευχηθούν και ζήτησε συγχώρεση "από όλους εκείνους που θα επηρεαστούν από την απόφαση που έλαβα".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ