Ρωσία

Ρωσία: Αυτά είναι τα μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια του Πούτιν

Η Ρωσία προγραμματίζει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, στις οποίες συμμετέχουν όχι μόνο ρωσικές αλλά και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και σύντομα αναμένεται να λάβουν χώρα δύο τέτοιου είδους ασκήσεις, η «Tsent 2019» και η «Union Shield 2019».

Τέτοιες μέρες πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος παρακολουθούσε με προσοχή την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «VOSTOK 2018», όπου έδειξαν την ισχύ τους τόσο τα ρωσικά προηγμένα πυραυλικά συστήματα, όσο και οι κινεζικές τεθωρακισμένες μονάδες.

Στις δύο ασκήσεις που θα διεξαχθούν σύντομα, θα συμμετέχουν με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις η Κίνα, η Ινδία, η Καζακστάν, η Δημοκρατία της Κιργιζίας, το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα με την μεγαλύτερη, σε αριθμούς, συμμετοχή είναι η Κίνα με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), που θα αποτελείται από μηχανοκίνητες μονάδες αλλά και αεροπορικές δυνάμεις.

Η άσκηση «Tsentr 2019»

Σε ό,τι αφορά την άσκηση Tsentr 2019, δύο είναι τα «σενάρια» της άσκησης, αφενός η συνεργασία στην κεντρική Ασία και αφετέρου η προστασία και η «υπεράσπιση» ρωσικών εδαφών στην περιοχή της Αρκτικής.

Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν μικρή αλληλεπίδραση μεταξύ τους, εντούτοις η ταυτόχρονη διεξαγωγή των γυμνασίων σε δύο διαφορετικά θέατρα επιχειρήσεων, είναι κάτι που η ρωσική ανώτερη στρατιωτική διοίκηση θέλει να εξετάσει και να «δοκιμαστεί» ως προς την λήψη αποφάσεων και την σωστή διαχείριση διοικητικής μερίμνης.

Στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, οι μηχανοκίνητες μονάδες θα εκτελέσουν επιχειρήσεις «κατά ανταρτών», με αξονικό στοιχείο την συνεργασία και την επικοινωνία στο πεδίο της μάχης, ενώ στην Αρκτική το κεντρικό σενάριο είναι η «άρνηση πρόσβασης του εχθρού σε ζωτικές περιοχές» (anti-access / area denial operations).

Η άσκηση «Union Shield 2019»

Από την άλλη, στην άσκηση «Union Shield 2019» περίπου 12.000 στρατιώτες από τις πιο επίλεκτες μηχανοκίνητες μονάδες των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας.

Ωστόσο η κινητοποίηση και η ανάπτυξη τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων και ειδικά μηχανοκίνητων, σε συνδυασμό με την άσκηση «Tsentr 2019», μοιάζουν με μια «πρόβα» εισβολής.

Η Ρωσία φρόντισε ωστόσο να θέσει σε ετοιμότητα τους σχηματισμούς των Στρατιωτικών Περιφερειών που δεν θα συμμετέχουν στις δύο αυτές ασκήσεις, ειδικά οι μονάδες που σταθμεύουν στις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

Όπως είναι αναμενόμενο, σε ετοιμότητα βρίσκονται εξίσου και οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών που συνορεύουν με την Ρωσία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας για τα μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...