Εσωτερική Ασφάλεια

Πύρινη «κόλαση» στη Ζάκυνθο: Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι - Ανεξέλεγκτη η φωτιά!


Πολύ δύσκολη είναι η νύχτα στη Ζάκυνθο, καθώς μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής στο νότιο άκρο του νησιού. 

Λόγω της μεγάλης φωτιάς, εκκενώθηκε το χωριό Κερί, ενώ οι κάτοικοι του χωριού Αγαλάς είναι σε ετοιμότητα. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα θα δώσουν ολονύχτια «μάχη» τόσο με τις φλόγες όσο και με τους ανέμους, με τον «εφιάλτη» τους να είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις. Για εμπρησμό μίλησε νωρίτερα ο δήμαρχος του νησιού. 

Η πυρκαγιά κατακαίει πευκοδάσος, οιισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών.  Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα ενεργά μέτωπα αυτή τη στιγμή είναι τρία και η νύχτα προβλέπεται αρκετά δύσκολη για τις δυνάμεις που επιχειρούν.

Η μεγάλη φωτιά ξεσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική, δύσβατη περιοχή στον Αγαλά, ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε γρήγορα και στο χωριό Κερί, το οποίο εκκενώθηκε (ύστερα από αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων). Στο Κερί εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο, από το οποίο απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου περίπου 120 άτομα. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για δύο καμένες κατοικίες.

Εν τω μεταξύ, η πυροσβεστική έχει ζητήσει από τους κατοίκους του χωριού Αγαλάς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν κι αυτοί με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου. Σαν τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων έχει οριστεί η λίμνη Κεριού.

«Σκληρή» μάχη με τις φλόγες

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Παράλληλα, έφτασαν με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύθηλκαν με 111 πυροσβέστες 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετώπιζαν νωρίτερα τα εναέρια μέσα κατάσβεσης, τα οποία δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στα μέτωπα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Για εμπρησμό μιλά ο δήμαρχος

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Νικήτα Αρετάκη, η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, καίει σε τέσσερα μέτωπα και εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων!

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχουν αναφορές για δύο κατεστραμμένα σπίτια, εκ των οποίων ένα έχει αναμφίβολα καεί, ενώ ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, απάντησε πως στην Ζάκυνθο το 90% των πυρκαγιών προέρχονται από εμπρησμό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ