Πολιτική

Προσφυγικό: Στις 69.387 οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου

Στις 69.387 ανέρχονται οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου Α΄ βαθμού σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόκειται για ακόμα έναν δείκτη, που συμπληρώνει το ασφυκτικό παζλ του μεταναστευτικού-προσφυγικού, τη στιγμή που οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται καθημερινά με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να συγκαλεί έκτακτο ΚΥΣΕΑ σήμερα.

Τα hotspots στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σηκώνοντας το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής και ταυτοποίησης των πληθυσμών, που εισέρχονται στην χώρας μας από την αντίπερα όχθη, έχουν εξαντλήσει εδώ και καιρό τις δυνατότητες τους με τις συνθήκες φιλοξενίας τους να μην είναι πλέον διαχειρίσιμες. Ηδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης έχει ενημερωθεί αρμοδίως ότι η Μόρια αδυνατεί να υποδεχτεί νεοεισερχόμενους ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων του νησιού για να εκτιμηθεί η οριακή κατάσταση.

Η δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, «έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες», αποτυπώνει την αγωνία της τοπικής κοινωνίας αλλά και τις χρονοβόρες διαδικασίες εξέτασης των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου. Η συσσώρευση πολύ μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων Α΄ βαθμού στα περιφερειακά γραφεία ασύλου έχει ως αποτέλεσμα οι αιτούντες να εγκλωβίζονται στα νησιά, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αυξημένες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη κατάσταση.

Βάσει των στοιχείων της υπηρεσίας Ασύλου, από το 2016 έχουν υποβληθεί συνολικά 218.301 αιτήσεις χορήγησης ασύλου στην χώρα μας ενώ από την αρχή της χρονιάς έως τις 31 Αυγούστου 2019 υποβλήθηκαν 41.623 αιτήσεις. Αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των αιτούντων διεθνή προστασία για την τρέχουσα χρονιά, οι 10.104 είναι από το Αφγανιστάν, οι 4.491 από τη Συρία και οι 4.572 από το Πακιστάν ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν 4.008 αιτούντες από το Ιράκ και 2.540 από την Τουρκία. Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο υποβλήθηκαν 5.450 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων, 1.458 στη Λέσβο, 541 στη Σάμο, 472 στην Χίο και 361 στη Λέρο.

Από τους 5.450 αιτούντες άσυλο κατά το μήνα Αύγουστο, οι 1.545 είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, 859 από τη Συρία, 515 από το Πακιστάν, 361 από το Ιράκ, 277 Τούρκοι, 251 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ακολουθούν υπήκοοι από την Αλβανία, Μπαγκλαντές, Σομαλία, Ιράν. Επιπλέον, τον Αύγουστο κατατέθηκαν και 1.019 προσφυγές με υπηκόους Πακιστάν να βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας και να ακολουθούν Αλβανοί, Ιρακινοί, Αιγύπτιοι και Μπαγκλαντεσιανοί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...