Βαλκάνια

Προς "σύγκρουση" Κίνας-ΗΠΑ στα Βαλκάνια: To Πεκίνο εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή αγορά εξοπλισμών - Κίνηση-ματ με τη Σερβία

Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας μεταφέρεται στα Βαλκάνια, στη μορφή της ευρωπαϊκής αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς το Πεκίνο εξοπλίζει τη Σερβία με μη επανδρωμένα αεροχήματα, εξοπλισμένα με εναέρια όπλα κρούσης.

Τα Βαλκάνια έχουν αποτελέσει παραδοσιακά ένα "πεδίο μάχης" για τις μεγάλες δυνάμεις και η Σερβία αποτελεί έναν από τους παίκτες-"κλειδιά" που έχουν ξεφύγει από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης. Η διείσδυση της Κίνας στα Βαλκάνια μέσω του στρατιωτικού εξοπλισμού εκτιμάται πως προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ουάσινγκτον.

Ο στρατός της Σερβίας θα λάβει, κινεζικής κατασκευής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Pterodactyl-1 μέσα στους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη κινεζική εξοπλιστική συμφωνία, τέτοιου είδους, στην Ευρώπη.

Η Σερβία θα παραλάβει εννέα αεροσκάφη τύπου Chengdu Pterodactyl-1 μέσα σε έξι μήνες, με μια πιθανή συνέχεια άλλων 15, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Το σκάφος έχει μήκος 9 μέτρα, άνοιγμα των φτερών -14 μέτρα, και βάρος 1,1 τόνους. Το Pterodactyl-1 είναι ικανό να ανυψώνεται σε ύψος 5,3 χιλιάδων μέτρων και να πετά σε απόσταση 4000 χιλιομέτρων. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 280 χιλιόμετρα την ώρα. Το σκάφος είναι εξοπλισμένο με εναέρια όπλα κρούσης. που είναι τοποθετημένα στους πυλώνες κάτω από τα φτερά του.

Η τιμή του σκάφους, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, δεν θα ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια, γεγονός που θα το κάνει πολύ φθηνότερο από τα δυτικά του ανάλογα. Η Κίνα, κατά τη γνώμη των ειδικών, μπορεί να γίνει άλλος ένας σημαντικός παίκτης στην αγορά, όπου κυριαρχούσαν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Reaper vs Pterodactyl

Το αεροσκάφος, εξωτερικά τουλάχιστον, θυμίζει αρκετά το γνωστό αμερικανικό MQ – 9 Reaper, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από τις ΗΠΑ για πλήγματα κατά ανταρτών σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Ο ρομποτικός «Πτεροδάκτυλος» θεωρείται πως έχει αναλάβει επιχειρησιακά καθήκοντα, διαθέτει τέσσερις θέσεις για κατευθυνόμενα βλήματα και βόμβες ακριβείας και, αν και οι δυνατότητές του θεωρείται πως είναι κατώτερες του αμερικανικού UAV (αυτονομία πτήσης 20 ωρών, ακτίνα δράσεις 2.500 μιλίων), είναι κατά πολύ φθηνότερος, κόστους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τη στιγμή που ένα Reaper κοστίζει γύρω στα 30 εκατομμύρια. Το κέντρο επίγειου ελέγχου του, που παρουσιάστηκε επίσης, έχει τρεις θέσεις χειριστών, αντί των πέντε του αντίστοιχου κέντρου του Reaper.

https://www.youtube.com/watch?v=0Ig3-61DWzQ

https://www.youtube.com/watch?v=0QCNQfqkgDY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ