Αρχείο

Προς ενεργοποίηση του δόγματος Κύπρου-Ελλάδας: Εξετάστηκαν σενάρια πιθανής εμπλοκής στην Κύπρο - Ισχυρή παρουσία της ΠΑ στην Α.Μεσόγειο

Σύμφωνα με γνωστή αμυντική ιστοσελίδα φέρεται να είχαμε την ενεργοποίηση του κοινού αμυντικού δόγματος με την άσκηση Ελλάδος-Κύπρου από αεροσκάφη της ΠΑ.  

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1176992420975783937

Συγκεκριμένα, με κάθε επιφύλαξη, αναφέρεται από την πηγή αυτή ότι «μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H της 356 MTM της ΠΑ συμμετείχαν σε μια κοινή ελληνο-κυπριακή άσκηση σε μια άγνωστη τοποθεσία στην Α.Μεσόγειο».

Εκεί η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι «σε περίπτωση πιθανής εισβολής από την Τουρκία, η ελληνική πολεμική αεροπορία με αεροσκάφη C-130 που θα προστατεύονται από μαχητικά F-16 της 115 ΠΜ, θα υποστηρίξουν αμυντικές επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού εναντίον των εισβολέων».

Θα πρόκειται πιθανότατα και εφόσον η όλη δραστηριότητα επιβεβαιωθεί από το ΓΕΑ, για αεροπορικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροποβατική επιχείρηση μεταφοράς αλεξιπτωτιστών για κατάληψη περιοχής, σε συνδυασμό με μεταφορές και ρίψη φορτίων και προσωπικού.

Επισημαίνουμε ότι οι τουρκικές προθέσεις και προκλήσεις έχουν κτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα και όλα μα όλα τα σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποκαλούμενο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδος-Κύπρου πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά. Διότι σε περίπτωση κρίσης κανείς στην κυριολεξία δεν πρόκειται να μας βοηθήσει, εκτός εάν βοηθηθούμε μόνοι μας.

Έτσι οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναζητήσουν και να βρουν τον τρόπο για να το ενεργοποιήσουν και μάλιστα γρήγορα, διότι πολύ σύντομα η κατάσταση με τον εξοπλισμό μαμούθ της Τουρκίας θα είναι μη αναστρέψιμη.

Αν καταφέρουμε δε ως ελληνισμός να επιτύχουμε μέσω του αγωγού φυσικού αερίου East Med, την δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, με τα παράκτια κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, τότε οι Τούρκοι θα έχουν απέναντι μας πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ο συνεχής εξοπλισμός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αεροσκάφη, πλοία ή πυραύλους Κρουζ, έχει απομακρύνει ένα μέρος παλαιότερων επιφυλάξεων των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, για την δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης που θα ελέγχει τον αγωγό στην περιοχή, απαγορεύοντας στους Τούρκους να "σουλατσάρουν" ανενόχλητοι στην Α.Μεσόγειο.

Επίσης σήμερα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πραγματικοί αμυντικοί μηχανισμοί από τις ίδιες χώρες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αλλά και οι τζιχαντιστές.

Στην Τουρκία βασιλεύει ο παραλογισμός και αμετροέπεια, η οποία, με την παρούσα κατάσταση θα μετουσιωθεί κάποια στιγμή σε πράξη στην Α.Μεσόγειο και ίσως και στο Αιγαίο, και τότε οφείλουμε να είμαστε πανέτοιμοι για τα πάντα με τους Τούρκους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ