Κόσμος

Πρίγκιπας Μπιν Σαλμάν: «Η τιμή του πετρελαίου θα πάει σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα» (βίντεο)


Προειδοποιήσεις για «αδιανόητα υψηλές τιμές στο πετρέλαιο» σε περίπτωση που δεν υπάρξει αντίδραση κατά του Ιράν, έστειλε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο πρίγκιπας, τόνισε ότι προτιμά πολιτική αντί για στρατιωτική λύση έναντι του Ιράν, αλλά δεν απέκλεισε τίποτα, ενώ ρωτήθηκε και για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, λέγοντας πως δεν την διέταξε, αλλά φέρει ευθύνη, ως ηγέτης της χώρας. Ο πρίγκιπας μπιν Σαλμάν, στις δηλώσεις του είπε πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση κατά του Ιράν, ώστε να μην φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου σε ύψη που δεν θα έχουμε ξαναδεί.

«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα. Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο μπιν Σαλμάν σχολίασε πως συμφωνεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια του Ιράν.

«Η πολιτική και ειρηνική λύση είναι πολύ καλύτερη από τη στρατιωτική», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το πως θα ήθελε να αντιδράσει κατά του Ιράν, σχολιάζοντας πως ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί.

Μπιν Σαλμάν: Δεν ζήτησα την δολοφονία του Κασόγκι
Οσον αφορά την υπόθεση Κασόγκι, ο πρίγκιπας είπε πως ουδέποτε έδωσε εντολή για την δολοφονία του, αλλά πως ως ηγέτης της χώρας, έχει ευθύνη για τον φόνο. Ο Κασόγκι είχε δολοφονηθεί από πράκτορές του πριν ένα χρόνο περίπου μέσα την πρεσβεία της χώρας στην Τουρκία, όπου οι δολοφόνοι του διαμέλισαν το σώμα του.

«Αυτό ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον», ήταν το σχόλιό του, την ώρα που η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις πιστεύουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, διέταξε τον φόνο του Κασόγκι, κάτι που το παλάτι αρνείται.

«Ορισμένοι νομίζουν πως πρέπει να γνωρίζω τι κάνουν καθημερινά τα 3 εκατομμύρια άνθρωποι που εργάζονται για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας; Είναι αδύνατον και τα τρία εκατομμύρια να υποβάλλουν καθημερινά αναφορές στον ηγέτη ή στον δεύτερο στην ιεραρχία της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Διενεργούνται έρευνες για την υπόθεση και αφού τεκμηριωθούν οι κατηγορίες σε βάρος οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως βαθμού, θα προσαχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, ανεξαιρέτως», συμπλήρωσε, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν την διαλεύκανση της υπόθεσης και πως έκρινε αρνητική την Σαουδική Αραβία, απάντησε: «η σχέση των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικότερη από αυτά»...
https://twitter.com/60Minutes/status/1178462652206649344?ref_src=twsrc%5Etfw
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ