Ένοπλες Συρράξεις

Πολύνεκρα χτυπήματα στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν αιματοκύλισαν χθες την προεκλογική εκστρατεία στο Αφγανιστάν, σκοτώνοντας 48 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις, στο κέντρο της Καμπούλ και στην επαρχία Παρβάν, σε μικρή απόσταση από προεκλογική ομιλία του προέδρου Ασράφ Γκανί. Τα επίπεδα βίας στο Αφγανιστάν παραμένουν τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ ο Αύγουστος στη χώρα αυτή ήταν πιο αιματηρός από τον ίδιο μήνα στη Συρία και την Υεμένη μαζί.

Η ομιλία του Γκανί ολοκληρώθηκε κανονικά, καθώς ο εποχούμενος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά του όχι μεταξύ των παρευρισκομένων, αλλά μεταξύ στρατιωτών και γυναικόπαιδων, στο μπλόκο που ήλεγχε τον δρόμο προς την προεκλογική συγκέντρωση. Στη δε Καμπούλ, η επίθεση σημειώθηκε στην πλατεία Μασούντ, σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της αφγανικής κυβέρνησης.

Η χθεσινή ήταν η πλέον αιματηρή ημέρα από την επανέναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία είχε διακοπεί εν αναμονή της συμφωνίας των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν. Η συμφωνία αυτή, που καταρτιζόταν πάνω από τα κεφάλια της κυβέρνησης της Καμπούλ, δεν είναι σαφές ποιον ρόλο της επιφύλασσε. Ωστόσο, το «πάγωμα» των συνομιλιών, που ανακοινώθηκε προ δεκαημέρου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε νέα ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου και νέα κίνητρα στους Ταλιμπάν για να την εκτροχιάσουν. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι και οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από καμικάζι της οργάνωσης.

Η χειρότερη ημέρα ως προς τις απώλειες αμάχων ήταν η 18η Αυγούστου, με 112 θανάτους, εκ των οποίων οι 92 σε γλέντι γάμου στην Καμπούλ. Παρά τα 18 χρόνια προσπαθειών από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, οι Ταλιμπάν λειτουργούν ανοιχτά στο 70% της αφγανικής επικράτειας.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index) που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, το Αφγανιστάν κατέχει τη θλιβερή διάκριση της λιγότερο ειρηνικής χώρας στον πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ