Πνευματικά ωφέλιμα

Ποια είναι τα 7 μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τι συμβολίζουν

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει επτά ιερά μυστήρια και το καθένα από αυτά, συμβολίζει κάτι.

Μυστήρια στη χριστιανική ορολογία είναι ιερές τελετές, με τις οποίες μεταδίδεται στον άνθρωπο η χάρη του Θεού. Αυτές οι ιερές τελετές στην Εκκλησία είναι 7 (και ο αριθμός 7 θεωρείται ιερός): Το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία, η Ιεροσύνη, η Μετάνοια (Εξομολόγηση), το Ιερό Ευχέλαιο και ο Γάμος.

Στον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας μάθαμε και τι συμβολίζουν τα 7 Μυστήρια.

Βάπτισμα

Είναι το Μυστήριο της εισόδου του ανθρώπου στην Εκκλησία. Με το Βάπτισμα γίνεται η μύηση στον Χριστό και στην Εκκλησία. Συνήθως τελείται στην παιδική ηλικία.

Ο ιερέας βυθίζει το παιδί τρεις φορές στο νερό, μία στο όνομα του Πατρός, μία στο όνομα του Υιού και μία στο όνομα του Αγίου Πνεύματος. Αυτή η κίνηση του βυθίσματος συμβολίζει την τριήμερη ταφή και ανάσταση του Χριστού. Συμβολίζει όμως και τον θάνατο του παλαιού ανθρώπου και την γέννηση του νέου στο καινούργιο Βασίλειο του Θεού.

Το Βάπτισμα το καθιέρωσε ο ίδιος ο Χριστός δίνοντας εντολή στους μαθητές του να βαπτίζουν στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος όλους τους νέους Χριστιανούς. (Ματθ. 28,19).

Χρίσμα

Δεύτερο Μυστήριο, που τελείται την ίδια ώρα με το Βάπτισμα, είναι το Χρίσμα. Χρίζεται ο νεοφώτιστος με Άγιο Μύρο στα κύρια μέρη του σώματός του (μέτωπο, αυτιά, στήθος, πλάτη, χέρια, πόδια ) και δέχεται τα χαρίσματα και τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος.

Το Άγιο Μύρο είναι μια σύνθεση από λάδι και διάφορες αρωματικές ουσίες, που συμβολίζουν τα διάφορα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Παρασκευάζεται και καθαγιάζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και μοιράζεται σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Θεία Ευχαριστία

Είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων. Το καθιέρωσε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο, μπροστά στους μαθητές του. Το ψωμί και το κρασί, δύο απλά στοιχεία, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος μεταβάλλονται σε Σώμα και Αίμα Χριστού και γίνονται τροφή για τους πιστούς.

Με τη Θεία Κοινωνία ενωνόμαστε με τον Χριστό και γινόμαστε μέτοχοι της αιώνιας ζωής.

Ιεροσύνη

Με το Μυστήριο αυτό ένας απλός Χριστιανός ξεχωρίζεται από τους άλλους πιστούς και αναλαμβάνει τη διακονία της σωτηρίας του λαού του Θεού. Λαμβάνει το δώρο του Αγίου Πνεύματος και της Αποστολικής διαδοχής και συνεχίζει την Ιεροσύνη του Χριστού στην Εκκλησία.

Ο ιερέας γίνεται πατέρας πνευματικός. Προσεύχεται για μας. Μας βαφτίζει, μας μεταδίδει τα μυστήρια και την ευλογία του Θεού, μας διδάσκει για τον Θεό και μας βοηθάει στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Μετάνοια (Εξομολόγηση)

Η μετάνοια είναι το ιερό Μυστήριο που αποκαθιστά την υγεία της ψυχής. Μετανοιωμένος ο πιστός Χριστιανός ομολογεί τις αμαρτίες του στον ιερέα κι εκείνος με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος τον συγχωρεί και τον βοηθάει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Θεό.

Ιερό Ευχέλαιο

Είναι ένα προαιρετικό Μυστήριο, στο οποίο παρακαλούμε τον Κύριο να θεραπεύσει τις ψυχικές και σωματικές μας αρρώστιες. Μέσω του ευλογημένου λαδιού οι πόνοι και τα βάσανα ενώνονται με αυτά του Χριστού και συγχωρούνται οι αμαρτίες.

Γάμος

Ένας άνδρας και μια γυναίκα αποφασίζουν να προχωρήσουν στον δρόμο της κοινής ζωής. Στην αρχή αυτού του δρόμου η Εκκλησία παρακαλεί το Θεό να τους ευλογήσει, για να στεριώσουν μια χριστιανική οικογένεια.

Τα δαχτυλίδια που τους ευλογεί συμβολίζουν την αγάπη τους και τη δέσμευση που έχουν μεταξύ τους.

Τα στέφανα συμβολίζουν την ευλογία και τη συναδελφικότητα στο βασίλειο του Θεού.

Τέλος, το κοινό ποτήριο συμβολίζει τον κοινό αγώνα και τις κοινές προσπάθειες που έχουν να κάνουν στη ζωή τους και ότι η συζυγική και οικογενειακή ζωή τότε μπορεί να υφίσταται και να δημιουργεί προκοπή και χαρά, όταν το ανδρόγυνο συμμετέχει στο Ποτήριον της Θείας Κοινωνίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...