Κόσμος

Παντουρανισμός εν δράσει: Συνάντηση των επικεφαλής πληροφοριών των τουρκογενών χωρών - Μέγα σχέδιο σε εξέλιξη από την τουρκική MIT

Πλήρης επιβεβαίωση προηγούμενου άρθρου μας στις 30 Αυγούστου 2019, στο οποίο αναφέραμε, την ενισχυμένη παρουσία της Άγκυρας στο μετασοβιετικό χώρο, σε χώρες που η Ρωσία θεωρούσε παραδοσιακά ως ζώνη επιρροής της και την δημιουργία θεσμικών οργάνων που δημιουργούν μια τεράστια ένωση τουρκόφωνων χωρών που θα μοιάζει στο μέλλον με την ΕΕ.

Έτσι τώρα έχουμε την υλοποίηση της 22ης Διάσκεψης των Οργάνων Πληροφοριών του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών που ομιλούν τουρκικά (Τουρκικό Συμβούλιο), στο οποίο ανταλλάχτηκαν απόψεις και φυσικά πληροφορίες στα πλαίσια της μεγάλης συνεργασίας όλων των τουρκόφωνων χωρών.

Ο Πρόεδρος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT), Χάκαν Φίνταν, ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφαλείας του Καζακστάν, κ. Kerim Masimov, ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας του Κιργιστάν Orozbek Opumbayev και πολλοί άλλοι, παρευρέθηκαν στη συνάντηση, την οποία φιλοξένησε ο πρόεδρος της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας του Αζερμπαϊτζάν, Αντιστράτηγος Ali Nagiyev.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο υποστράτηγος  Orhan Sultanov, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού του Αζερμπαϊτζάν, Abdusalom Azizov, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας του Ουζμπεκιστάν, συμμετείχε ως παρατηρητής. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν I. Aliyev σημείωσε ότι αυτό το συνέδριο θα προσφέρει ευκαιρίες για διμερή και πολυμερή συνεργασία, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη σχέσεων αδελφοσύνης που βασίζονται στην εμπιστοσύνη μεταξύ τουρκικών χωρών.

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του αποκαλούμενου τουρκικού Συμβουλίου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Αλιέφ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των χωρών αυτών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι επαφές στην ασφάλεια και την περιφερειακή σταθερότητα, όπως την εννούν όμως οι τουρκόφωνοι.

Κατά τη συνάντηση, επετεύχθη συμφωνία για την ίδρυση μόνιμης γραμματείας του συνεδρίου του τουρκικού συμβουλίου με επικεφαλής την τουρκική ΜΙΤ στην Άγκυρα.

Μιλάμε για ένα τεράστιο παζάρι, στο οποίο οι πληροφορίες που συλλέγουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της κάθε χώρας διαμοιράζονται στις υπόλοιπες εφόσον το ζητήσουν.

Για την Ελλάδα και την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αυτό το «τουρκικό συμβούλιο» αποτελεί ένα αποτρεπτικό παράγοντα συνεργασίας με οποιαδήποτε χώρα συμμετέχει σε αυτό, σε πολλούς τομείς.

Επίσης κάνει κατανοητά τα σχέδια των Τούρκων για ηγετική στάση σε ολόκληρο των χώρο των τουρκογενών χωρών, από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι το δυτικό Τουρκεστάν στην Κίνα. Αυτό που μένει ως ερώτημα και αιωρείται όμως είναι το αν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν όλα αυτά, Αμερικανοί, Ρώσοι και Κινέζοι.

Η Τουρκία άρχισε να επεκτείνει την παρουσία της στην Κεντρική Ασία και στον Καύκασο αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ήταν μία από τις πρώτες που αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτών των κρατών.

Οργανώθηκαν επίσης: το Τουρκικό Συμβούλιο, η Παγκόσμια Συνέλευση των Τουρκογενών πληθυσμών, ο Οργανισμός  Συνεργασίας και Ανάπτυξης (TIKA) και δημιουργήθηκε το τηλεοπτικό κανάλι της Ευρασίας στην τουρκική γλώσσα.

Βάσει του σχεδίου «σύγχρονος δρόμος του μεταξιού», η Άγκυρα θέλει να γίνει ένα είδος γέφυρας μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα διεξάγεται στο πλαίσιο του αγωγού πετρελαίου Baku-Tbilisi-Ceyhan και του αγωγού φυσικού αερίου Baku-Tbilisi-Erzurum, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Anatolian.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ