Εκκλησία

Παναγία Μυρτιδιώτισσα: Η γιορτή και η εικόνα στη «Σταυροφόρων»

Η εικόνα στη «Σταυροφόρων» αποτελεί αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, που ανακαλύφθηκε στα Κύθηρα.

Στολισμένη με μυρτιές μια εικόνα στην ιστορική Παναγία των Σταυροφόρων, στο Ηράκλειο, ζωγραφισμένη από το χέρι της αγιογράφου Ευσεβίας Χατζηνικολάου, γιορτάζει σήμερα ανακαλώντας στη μνήμη την ιστορία της εικόνας από τα Κύθηρα.

Δωρεά των Συμεών και Λένας Μαύρου, η εικόνα στη «Σταυροφόρων» αποτελεί αντίγραφο της θαυματουργής της Παναγίας που ανακαλύφθηκε στα Κύθηρα, μέσα στις μυρτιές από έναν βοσκό περί τα 1400, ο οποίος οδηγήθηκε εκεί από μια φωνή που του υποδείκνυε ότι «είμαι εδώ, ήρθα να σε βοηθήσω».

Ο κτηνοτρόφος πήρε την εικόνα σπίτι του, όμως εκείνη μυστηριωδώς εξαφανιζόταν και επανεντοπίζονταν στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε. Εκεί ιδρύθηκε ο ναός στη Χάρη της, όπως ήθελε η Παναγία, ο οποίος απέκτησε σύντομα μεγάλη φήμη λόγω των πολλών θαυμάτων της εικόνας.

Το μαρτυρούν τα τάματα των πιστών που την κοσμούν, αλλά και οι ιστορίες που διηγούνται οι χριστιανοί όχι μόνο στα Κύθηρα, αλλά όπου Γης, που ζητούν τη βοήθειά της.

Αντίστοιχη ιστορία με την ανακάλυψη της εικόνας της Παναγίας Μυρτιώτισσας μέσα στις μυρτιές είναι εκείνη που συνοδεύει τη θαυματουργή εικόνα της Παλλιανής, ενώ όπως μας είπε ο δωρητής, κ. Συμεών, εικόνες της Μυρτιδιώτισσας που γιορτάζουν σήμερα και αντλούν την έμπνευσή τους από τη θαυματουργή αγία εικόνα των Κυθήρων υπάρχουν ακόμη στον μικρό Άγιο Μηνά, τον Άγιο Τίτο και τον Άγιο Δημήτριο στο Ηράκλειο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ