Εκκλησία

Πάπας Φραγκίσκος: Το σχίσμα μπορεί να έχει και σωστή ιδεολογία

Του Μανώλη Κείου

Δηλώσεις που προκαλούν εντύπωση περιελάμβανε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του ποντίφικα στο αεροπλάνο της επιστροφής από το ταξίδι του στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Μοζαμβίκη, τη Μαδαγασκάρη και τον Μαυρίκιο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για τη χαρά των παιδιών που συνάντησε και επιβεβαίωσε ότι το κράτος έχει καθήκον να φροντίζει τις οικογένειες. Είπε ακόμη ότι η ξενοφοβία είναι "μια ασθένεια" και ζήτησε να διατηρηθούν οι ταυτότητες των ανθρώπων από τον ιδεολογικό αποικισμό. Μιλησε επιπλέον για τις επικρίσεις που δέχεται από ομάδα ρ/καθολικών και απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με σχισματικούς πειρασμούς: «Προσεύχομαι τα σχίσματα να μην συμβαίνουν, αλλά δεν φοβάμαι γι 'αυτά».

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την επίθεση από ένα τμήμα της Αμερικανικής Ρ/καθολικής Εκκλησίας και τις ισχυρές επικρίσεις από μερικούς επισκόπους και καρδινάλους, σε συνάρτηση με την απειλή σχίσματος είπε:

"Ένα σχίσμα είναι πάντα ένας ελιτιστικός διαχωρισμός που προέρχεται από μια ιδεολογία αποσπασμένη από το δόγμα. Είναι μια ιδεολογία, ίσως σωστή, αλλά που περιπλέκει τη διδασκαλία και την αποσυνδέει ... Και έτσι προσεύχομαι ότι τα σχίσματα δεν θα συμβαίνουν, αλλά δεν φοβάμαι γι 'αυτά.  Για παράδειγμα, τα κοινωνικά θέματα που αναφέρομαι είναι τα ίδια πράγματα που είπε ο Ιωάννης Παύλος ΙΙ, τα ίδια πράγματα! Τον αντιγράφω. Αλλά λένε: ο Πάπας είναι κομμουνιστής ... Οι ιδεολογίες μπαίνουν στη διδασκαλία και όταν η διδασκαλία γλιστρά στην ιδεολογία εκεί υπάρχει η πιθανότητα ενός σχίσματος. Υπάρχει η ιδεολογία της υπεροχής μιας αποστειρωμένης ηθικής όσον αφορά την ηθική του λαού του Θεού. Οι πάστορες πρέπει να οδηγήσουν το κοπάδι τους ανάμεσα στη χάρη και την αμαρτία, γιατί αυτό είναι η ευαγγελική ηθική. Αντίθετα, μια ηθική που βασίζεται σε μια τέτοια ιδεολογία σας οδηγεί σε ακαμψία και σήμερα έχουμε πολλές σχολές ακαμψίας μέσα στην Εκκλησία, που δεν είναι σχίσματα, αλλά ψευδο-σχισματικές χριστιανικές εξελίξεις που θα τελειώσουν άσχημα. Όταν βλέπετε άκαμπτους Χριστιανούς, επισκόπους, ιερείς, υπάρχουν προβλήματα πίσω από αυτό, όχι η αγιότητα του Ευαγγελίου. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ευγενικοί με εκείνους που μπαίνουν στον πειρασμό από αυτές τις επιθέσεις "

Και συνέχισε:

"Στην Εκκλησία υπάρχει πάντα η επιλογή για σχίσμα, πάντα. Αλλά είναι μια επιλογή που αφήνει ο Κύριος στην ανθρώπινη ελευθερία. Δεν φοβάμαι τα σχίσματα, προσεύχομαι ότι δεν θα υπάρξει κανένα, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι η πνευματική υγεία των ανθρώπων. Ας υπάρξει διάλογος, ας υπάρξει διόρθωση αν υπάρχει λάθος, αλλά το σχισματικό μονοπάτι δεν είναι χριστιανικό. Ας σκεφτούμε τις αρχές της Εκκλησίας, πώς ξεκίνησε με πολλά σχίσματα, το ένα μετά το άλλο: Αρειανοί, Γνωστικοί, Μονοφυσιτικοί ... (...)Οι σχισματικοί έχουν πάντα ένα κοινό πράγμα: διαχωρίζονται από τον λαό, από την πίστη του λαού του Θεού".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ