Μέση Ανατολή

Πάνω από 30 νεκροί στις μουσουλμανικές γιορτές της Ashura στο Ιράκ

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ιερή ημέρα της Ashura στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα, λένε αξιωματούχοι.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι άλλα 100 άτομα τραυματίστηκαν και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να αυξηθεί.

Ο πανικός έλαβε χώρα όταν ένας προσκυνητής σκόνταψε ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εκτελούσαν μια τελετουργία.

Η Ashura μνημονεύει το μαρτύριο στη μάχη του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονό του Προφήτη Μωάμεθ, το 680 ​​π.Χ.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια μουσουλμάνων σιιτών προσκυνητών ταξιδεύουν στην Καρμπάλα για την Ashura, η οποία υπάγεται στο 10ο του Muharram, τον πρώτο μήνα του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου. Χαρακτηρίζεται από τελετουργίες πένθους και πάθος που αναπαράγουν το μαρτύριο του Χουσείν με τις γνωστές αποκρουστικές σκηνές που έχουμε δει από μουσουλμάνους και στην Ελλάδα με αυτομαστιγώματα, αιματοβαμμένα ρούχα κλπ.

Ένας εκπρόσωπος του γραφείου μέσων ενημέρωσης της επαρχίας Καρμπάλα δήλωσε στο BBC ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά το τρέξιμο στο τελετουργικό, ένα άτομο σκόνταψε και έπεσε, προκαλώντας την πτώση άλλων και πυροδοτώντας το θανατηφόρο συμβάν.

Ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν στο Associated Press ότι το τραγικό γεγονός συνέβη όταν κατέρρευσε ένα πεζοδρόμιο.

Το 2004, περισσότεροι από 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά από σχεδόν ταυτόχρονες βομβιστικές επιθέσεις σε ιερά των μουσουλμάνων στην Καρμπάλα και τη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια της Ασούρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...