Κόσμος

Ο πρώην Καταλανός ηγέτης Πουτζδεμόν ζητά βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ

Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις, καθώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο πλευρών, δήλωσε ο πρώην ηγέτης της Καταλανίας, Κάρλες Πουτζδεμόν.

Για σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, μίλησε μεταξύ άλλων, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας στο Sputnik.

«Η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις και μου φαίνεται παράλογο ότι τώρα έχουμε περισσότερα προβλήματα με τη Ρωσία απ ​​ό,τι κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα γίνει καλύτερο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ της Δύσης την Ανατολή και επομένως η βελτίωση των σχέσεων είναι προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο έκπτωτος ηγέτης της Καταλονίας υπενθύμισε ότι πέντε χρόνια έχουν ήδη περάσει από την εισαγωγή των κυρώσεων.

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εισαγωγή των κυρώσεων και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε κάτι τέτοιο, κάτι που θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για να γίνει η Ευρώπη πρωταγωνιστής, στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Πουτζδεμόν.

Ο Πουτζδεμόν εγκατέλειψε την Ισπανία λίγο μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, το οποίο διοργανώθηκε από την κυβέρνησή του τον Οκτώβριο του 2017.

Η Μαδρίτη κήρυξε το δημοψήφισμα παράνομο και διέλυσε το κοινοβούλιο της Καταλονίας. Ένας αριθμός πρώην καταλνκών αξιωματούχων τέθηκαν αργότερα σε δίκη και εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Πουτζδεμόν.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας παραιτήθηκε από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του και πολλών από τους βοηθούς του τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Το ένταλμα για τη σύλληψή του στην Ισπανία εξακολουθεί να ισχύει.

Ο Πουτζδεμόν ο οποίος διαμένει επί του παρόντος στο Βέλγιο, εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαΐου από το συνασπισμό Lliures per Europa, αλλά δεν έφθασε στην Ισπανία για να υποβληθεί στις απαραίτητες επίσημες διαδικασίες για την απόκτηση του καθεστώτος του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με έδρα το Λουξεμβούργο, εξετάζει τώρα την υπόθεσή του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ