Κόσμος

Ο Πούτιν τρολάρει τους Σαουδάραβες προσφερόμενος να τους πουλήσει τους ίδιους πυράυλος που πούλησε ήδη στο Ιράν

Σοβαρή προσφορά ή κάποιο τολμηρό υψηλό επίπεδο εμπαιγμού;

Όπως και να έχει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στο περιθώριο της συνάντησης με τους προέδρους του Ιράν και της Τουρκίας στη Δευτέρα στην Άγκυρα για να συζητήσει τη Συρία, λέγοντας ότι η «έξυπνη απόφαση» για τους Σαουδάραβες-συμμάχους των ΗΠΑ και βασικός πελάτης αμερικανικών οπλικών συστημάτων- θα ήταν να αγοράσουν το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, το S-400 Triumph.

"Η Σαουδική Αραβία πρέπει να πάρει μια έξυπνη απόφαση, όπως έκανε το Ιράν αγοράζοντας το S-300 μας και όπως έκανε ο κ. Ερντογάν αποφασίζοντας να αγοράσει τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεροπορικής άμυνας Triumph S-400 από τη Ρωσία", δήλωσε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα. "Αυτά τα είδη συστημάτων είναι ικανά να υπερασπίζουν κάθε είδους υποδομή στη Σαουδική Αραβία από κάθε είδους επίθεση".

Σύμφωνα με ειδικούς της γεωπολιτικής ανάλυσης  «η Σαουδική Αραβία δεν έχει άμυνα ενάντια σε αυτό το είδος επίθεσης» και: «Οι Η.Π.Α. δεν διαθέτουν σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό».

Μια στροφή βέβαια των Σαουδαράβων σε ρωσικά οπλικά συστήματα θα αποτελούσε σίγουρα σεισμό!

Ο Πούτιν έριξε την...ιδέα οι Σαουδάραβες να αποκτήσουν τους S-400 όταν ερωτήθηκε για τα κενά σχετικά με την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco, επικαλούμενος την ανάγκη του Ριάντ να προστατεύσει την πετρελαϊκή του υποδομή. Κρίνοντας από την αντίδραση του Ρουχάνι, η πρόταση του Πούτιν ήταν μάλλον "μέτρια".

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές ερμηνεύουν την δήλωση του Ρώσου προέδρου ως ...τρολάρισμα καθώς στη συνάντηση με τους άλλους δύο ηγέτες στην Άγκυρα αυτή την εβδομάδα - Ερντογάν και  Ρουχάνι - συμφώνησαν ότι η βομβιστική εκστρατεία των ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας και ο πόλεμος στην Υεμένη πρέπει να τερματιστούν το συντομότερον δυνατόν.

Ο Ρουχάνι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα αμοιβαίο μέτρο από τον "λαό της Υεμένης" με την "επίθεση εναντίον της Υεμένης για χρόνια".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ