Ένοπλες Συρράξεις

Ο Νετανιάχου αποκαλύπτει πώς αποφεύχθηκε η σύγκρουση με Ρωσία στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο ρωσικό RBK ότι οι στρατοί Ρωσίας και Ισραήλ μόλις που απέφυγαν την αναμέτρηση στη Συρία εξαιτίας αντικρουόμενων στόχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό κατέστη δυνατό μόνο εξαιτίας της στενής σχέσης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αυτός ο συντονισμός (σ.σ. μεταξύ των στρατών των δύο χωρών) κατέστη δυνατός γιατί ο πρόεδρος Πούτιν και εγώ σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Μιλάμε ανοιχτά και χωρίς υπαινιγμούς. Μιλάμε με ειλικρίνεια, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους» δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες διατήρησαν καλές σχέσεις παρά τις διαφωνίες που είχαν για τη Συρία. Παρότι ο Νετανιάχου δεν θεωρεί την πολιτική του Ισραήλ και της Ρωσίας απέναντι στο Ιράν απολύτως σύμφωνες, πιστεύει ότι τα συμφέροντα Μόσχας και Τεχεράνης επικαλύπτονται μόνο «εν μέρει».

Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι το ακραίο Ισλάμ απειλεί όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τη Ρωσία, ισχυριζόμεος ότι «οι ακραίοι ισλαμιστές Σιίτες» του Ιράν είναι συνιστούν μεγαλύτερη απειλή από τους Σουνίτες, όπως η ιδεολογία που προωθεί ο ISIS.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε λίγο πριν την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Ρωσία και πέντε ημέρες πριν τις εκλογές στο Ισραήλ, όπου ο Νετανιάχου ελπίζει σε επανεκλογή. Θα πρόκειται για την Τρίτη επίσκεψή του μέσα σε ένα χρόνο, με το προηγούμενο ταξίδι να γίνεται επίσης μετά από τις εκλογές.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης μετά τη σοβαρή διένεξη τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι δεσμοί επιδεινώθηκαν μετά τη κατάρριψη από τα συριακά συστήματα αεράμυνας ρωσικού αεροσκάφους με 15 στρατιώτες και ενώ στόχος ήταν ισραηλινό F-16. Το ισραηλινό αεροσκάφος επρόκειτο να κάνει αεροπορική επιδρομή σε συριακό έδαφος και προφανώς κρύφτηκε από τα συστήματα αεράμυνας της Συρίας «πίσω» από το ρωσικό Il-20, που πετούσε κατά μήκος των συριακών ακτών.

Η Μόσχα κατηγόρησε το Ισραήλ για τη μη έγκαιρη προειδοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί το συμβάν. Το Τελ Αβίβ επέμεινε ότι ο ρωσικός στρατός είχε ενημερωθεί. Από τότε, οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να εμποδίσουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...