Κόσμος

Ο εχθρός είναι κοινός! - Κύπρος-Αίγυπτος-Ελλάδα καταδίκασαν έντονα τις τουρκικές προκλήσεις

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ιδιαίτερη έμφαση στις κλιμακούμενες και προκλητικές γεωτρήσεις της Τουρκίας, τις σεισμικές έρευνες και την στρατιωτική παρουσία στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Αυτό περιλαμβάνει κοινή δήλωση μετά την συνάντηση Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Δένδια που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις Υπουργοί αναφέρουν επίσης ότι οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας υποσκάπτουν τις προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού και αποσταθεροποιούν ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι Υπουργοί καλούν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στη συνέχιση των δομημένων και προσηλωμένων στο αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια τέτοια λύση θα πρέει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Συμφώνησαν επίσης την πραγματοποίηση τριμερούς συνόδου στο Κάιρο στις 8 Οκτωβρίου εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την πορεία της συνεργασίας τους και χαιρέτισαν την ίδρυση του Ενεργειακού Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου ως καταλύτη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...