Αρχείο

Ο Ερντογάν "πλημμυρίζει" την Ευρώπη με μετανάστες: Eκβιάζει για περισσότερα χρήματα - Ξεκίνησαν μετακινήσεις προσφύγων από την Ιντλίμπ

Ξεκάθαρος είναι πλέον ο εκβιασμός της Άγκυρας μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς ο Ερντογάν με τα "χαρτιά" που διαθέτει, προσπαθεί να αποσπάσει κι άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μεταναστευτικό βρίσκεται σε μια φάση όπου "βράζει" ξανά, καθώς οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας οδηγούν στο ξέσπασμα ενός νέου μεγάλου κύματος προσφύγων, το οποίο φυσικά θα εκμεταλλευθούν λαθρομετανάστες και διακινητές, και στόχος της Τουρκίας είναι να χρησιμοποιήσει αυτήν ακριβώς την κατάσταση ως μοχλό πίεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες μετακινήσεις από την Ιντλίμπ έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ όπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν με τα εκατομμύρια ψυχών πρόκειται να επιφέρει γιγαντιαία ανθρωπιστικά προβλήματα και απειλές για την ασφάλεια.

Με εκβιαστικό τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με ένα νέο προσφυγικό κύμα, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν στηριχθεί από τις χώρες της Δύσης. Το εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της στάσης του Τούρκου προέδρου είναι πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης τη στηρίζει!

«Μέχρι σήμερα δεν υποστήριζα τέτοιους εκβιασμούς. Σκεφτόμουν πως οι πρόσφυγες δεν πρέπει να γίνονται εργαλεία πίεσης ούτε εκβιασμών. Όμως η ανήθικη και αδιάφορη στάση της Δύσης αρχίζει να μου προκαλεί εκνευρισμό. Κι έχω φτάσει στο σημείο να λέω πως αυτοί καταλαβαίνουν μόνο από τέτοια λόγια και η δήλωση του Ερντογάν είναι από αυτές που θα κάνουν να καταλάβουν» αναφέρει στο άρθρο του ο πιο γνωστός αρθρογράφος της «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του προς τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αφού ανέφερε πως στην Τουρκία ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ της Συρίας καθώς ήδη υπάρχουν μετακινήσεις προσφύγων από την περιοχή αυτή.

«Να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; Ή θα γίνει αυτό (σ.σ.: η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας. Ή στηρίξτε μας ή μην μας παρεξηγήσετε. Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν.

Επιδιώξεις της Άγκυρας

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η δήλωση αυτή έχει τρεις στόχους:

Να πιέσει την Ε.Ε. να στείλει περισσότερη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για τη στήριξη των προσφύγων. Όμως η Αγκυρα δεν επιθυμεί μόνο άμεση οικονομική χρηματοδότηση αλλά και επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιριών στη χώρα.

Δεύτερος στόχος είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας και πιέζει με αυτόν τον τρόπο για να πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Στο ζήτημα του Ιντλίμπ η Τουρκία νιώθει εγκλωβισμένη. Οι δυνάμεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καθημερινά υποχωρούν έναντι των δυνάμεων του Ασαντ.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας έχουν περικυκλώσει κι ένα από τα φυλάκια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων της Συρίας το οποίο προστατεύουν οι ρωσικές δυνάμεις!

Με την απειλή ενός νέου προσφυγικού κύματος προς Ε.Ε. και ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος στοχεύει να προστατέψει τους συμμάχους του στο Ιντλίμπ και ζητά από τη Δύση να σταματήσει την προέλασή του ο στρατός του Ασαντ.

Τρίτος στόχος είναι ο κατευνασμός της τουρκικής κοινωνίας που αρχίζει να αντιδρά στην παρουσία τόσων προσφύγων στη χώρα. Η οικονομική ύφεση που παρουσιάζει η χώρα έχει εντείνει αυτές τις αντιδράσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αναφερθεί στο ζήτημα της απομάκρυνσης 100.000 προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Δεν είμαστε χωροφύλακες»

Για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον εκβιασμό ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε πως «οι δηλώσεις του προέδρου μας δεν είναι ούτε απειλή ούτε μπλόφα, είναι μια πραγματικότητα».

«Είναι λανθασμένη η σκέψη και η άνεση που λένε πως έτσι και αλλιώς αν υπάρξει ένα νέο κύμα μεταναστών, η Τουρκία θα το αντιμετωπίσει. Η Τουρκία δεν είναι χωροφύλακας κανενός, καμιάς περιοχής ή χώρας. Δεν είναι το κέντρο μετανάστευσής τους και δεν είναι η χώρα η οποία θα πληρώσει μια κρίση που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι. Αν συνεχίσει η κρίση στο Ιντλίμπ και η κρίση στην περιοχή και ξεκινήσει ένα νέο κύμα μεταναστών, δεν έχει καμία πιθανότητα η Ευρώπη να τη γλιτώσει, η πιθανότητα είναι μηδέν τοις εκατό. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Οκτάι.

Το σενάριο που κυριαρχεί

Η τουρκική εφημερίδα «Karar» υποστηρίζει πως η Αγκυρα θα περιμένει κάποιες κινήσεις και στο οικονομικό θέμα αλλά και στο ζήτημα του Ιντλίμπ. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα προσφυγικά κύματα προς την Ελλάδα θα αυξηθούν.

Εντύπωση προκαλεί το άρθρο του αναλυτή της «Hurriyet» Σεντάντ Εργκίν, ο οποίος κάνει αναφορά σε σενάριο το οποίο προβλέπει «πρώτα την αποχώρηση της Τουρκίας από τις νότιες και ανατολικές περιοχές του Ιντλίμπ και την παράδοση των αυτοκινητοδρόμων M-4 και Μ-5 που ανοίγουν τη διέξοδο του Χαλεπίου προς τη Δαμασκό και προς τη Μεσόγειο. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία να πάρει μια δική της ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας και τη μεταφορά όλων των στρατευμάτων βορειότερα».

Το σενάριο αυτό έχουν εκφράσει Ρώσοι αναλυτές στην ιστοσελίδα Al Monitor στις 26 Αυγούστου και προβλέπει και τον έλεγχο του Ιντλίμπ από τις φιλοτουρκικές δυνάμεις. Ετσι η Τουρκία θα δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας δίπλα στα σύνορα και θα μπορεί να «φρενάρει» το προσφυγικό κύμα.

Η δημοσίευση αυτού του σχεδίου, που δεν έχει οριστικοποιηθεί, ίσως είναι μέσα σε αυτά που θα συζητηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου στη συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν στην Αγκυρα με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ