Βαλκάνια

Οι Αλβανοί επικρίνουν τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών: «Δεν είσαι άγγελος!»

«Δεν είσαι άγγελος, όπως θα ήθελες να εμφανίζεσαι με όμορφα λόγια σε συναδέλφους στην Ευρώπη», είχε πει προς τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, ο ομόλογός του Κοσσυφοπεδίου, Μπεχγκιέτ Πατσόλι, κατά τη σύνοδο κορυφής στο Γκούμνιτς του Ελσίνκι, πριν από λίγες ημέρες, καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά ‘δύο όψεων’, σύμφωνα με τον ίδιο για τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

Αλλά, την ίδια συμπεριφορά είχε ο Ντάτσιτς χθες στο Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία, όπου ο Μάθιου Πάλμερ, ο Αμερικανός με αρμοδιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια, βρισκόταν επίσης στην συνάντηση.

Παρουσία του Πατσόλι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς δεν δίστασε να μιλήσει για αδελφοσύνη μεταξύ των λαών των Βαλκανίων. Ανέφερε, ακόμη, ότι η Σερβία υποστηρίζει την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία υποστηρίζει την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο και υποστηρίζουμε, επίσης, την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεν έχει σημασία ποιοι είμαστε, αλλά πρέπει να πω ότι είμαστε αδέλφια», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Όμως, παρά τη συμπεριφορά που εμφάνισε στη Σλοβενία, ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είναι από πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή μιας διπλωματικής εκστρατείας με στόχο την ανάκληση της αναγνώρισης από άλλα κράτη της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει το δημοσίευμα.

Στη συνάντηση αυτή, ο Μάθιου Πάλμερ είχε ξεχωριστές συναντήσεις με όλους τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ