Υγεία

Ογκολογικά σκευάσματα: Πώς θα διατίθενται εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ

Τη διαδρομή των 59 φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που θα διατίθενται εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, στους ογκολογικούς ασθενείς καθώς και σε εκείνους με σκλήρυνση κατά πλάκας περιγράφει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ειδικότερα, ενόψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκαλέσει την Κυριακή ο ΠΦΣ με μοναδικό θέμα τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ των σκευασμάτων υψηλού κόστους, το προεδρείο εξέδωσε ανακοίνωση προς τα μέλη του – σε αυτήν περιέχονται λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη διαδικασία όπως έχει συζητηθεί και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως θα αποτυπωθεί σύντομα σε σχετική υπουργική απόφαση.

Διευκρινίζεται καταρχάς από τον ΠΦΣ ότι μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων θα διατίθενται 59 συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία είναι χάπια για ασθενείς με καρκίνο και για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας -και όχι άλλες μορφές σκευασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 καρκινοπαθείς εξυπηρετούνται σε ό,τι αφορά τη θεραπεία τους μέσω των ιδιωτικών κλινικών όπου υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Αντί να πηγαίνουν όπως γινόταν μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν με τις ώρες να παραλάβουν το φάρμακο υψηλού κόστους που τούς είχε συνταγογραφηθεί, τώρα πηγαίνουν κατευθείαν στην ιδιωτική κλινική καθώς υπάλληλος έχει φροντίσει να παραλάβει χωρίς καμία επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο το φάρμακο από τα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Η συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές που επέτρεψε να συρρικνωθούν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασθενών, υλοποιείται προς το παρόν στην Αττική αλλά θα επεκταθεί και στην περιφέρεια.

Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς

Σύμφωνα με όσα περιγράφει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ η διαδικασία της δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους θα έχει ως εξής:

- O ασθενής πηγαίνει στο φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

- Ο φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

- Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το ιδιωτικό φαρμακείο για την έγκριση.

- Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο.

- Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

- Ο φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (και όχι της ΗΔΙΚΑ).

- Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακό του. Σε περίπτωση που ο ασθενής δεν παραλάβει το σκεύασμα, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία, και πάλι χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Οι συζητήσεις και οι ενστάσεις των φαρμακοποιών

Ο ΠΦΣ, αποδεικνύοντας καλά αντανακλαστικά, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του υπουργείου Υγείας για το θέμα της διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου στάθμιζαν από τη μία πλευρά τον κοινωνικό ρόλο που τους ανατίθεται με την πρόταση του υπουργείου Υγείας και από την άλλη το κόστος για τους ίδιους από την εφαρμογή της.

Μέχρι τώρα μόνο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) έχει διατυπώσει την αρνητική του θέση σε ό,τι αφορά τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Στον ΠΦΣ το γενικότερο κλίμα φαίνεται ουδέτερο και μετριοπαθές αναφορικά με τη σχετική πρόταση.

Όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του ΠΦΣ προς τα μέλη του, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο κοινωνικό, οικονομικό και επιστημονικό αποτέλεσμα που θα έχει η στάση τους αλλά και να διαπραγματευτούν γενικότερα το ζήτημα της διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους με το υπουργείο Υγείας και τον ρόλο τους σε αυτή τη διαδικασία.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν από την κυβέρνηση να υπάρξει μεταβατικό στάδιο για τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Στο διάστημα αυτό, θα εκπονηθεί μελέτη με την οποία θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από την διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής. «Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού. Διεκδικούμε μια δίκαιη επιστημονική αμοιβή για την υπηρεσία μας αυτή» αναφέρει ο ΠΦΣ, χωρίς να προσδιορίζει τη διάρκεια του μεταβατικού διαστήματος.

Θεωρεί ο ΠΦΣ πως πρέπει να αποτραπεί η διάθεση των φαρμάκων απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier, διότι παρακάμπτει το φαρμακείο. Αλλά και πώς διαθέτοντας τα ογκολογικά και άλλα φάρμακα από τα φαρμακεία εδραιώνεται ο κοινωνικό τους ρόλος.

Στη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Υγείας ο ΠΦΣ έχει θέσει και το ζήτημα της αποκλειστικής διακίνησης από τα ιδιωτικά φαρμακεία των νέων φαρμάκων υψηλού κόστους – τα οποία σήμερα χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. «Απαιτούμε ότι για κάθε νέο μόριο – φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ΦΥΚ, θα πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, εκτός των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης, με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο» αναφέρει ο ΠΦΣ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ