Ρωσία

Νέα "πλευστά" αλεξίπτωτα για τον Ρώσικο στρατό

Τα βελτιωμένα αλεξίπτωτα που αναπτύσσει η Τεχναντινάμικα, θυγατρική της Ραστέκ, θα διαθέτουν ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει πλευστότητα σε περίπτωση πτώσης στο νερό, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ΤASS επικαλούμενο δελτίο τύπου της εταιρίας.

Λειτουργώντας ουσιαστικά ως σωσίβιο, ο «σάκκος πλευστότητας» στην εξάρτυση του αλεξιπτώτου θα φουσκώνει αυτόματα μόλις έλθει σε επαφή με το νερό ενώ επίσης αυτόματα θα ενεργοποιείται και αναλάμπον φως για τον εντοπισμό του αλεξιπτωτιστή.

Μια ακόμη λύση που εξετάζει το ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αλεξιπτώτων για τον ευκολότερο απεγκλωβισμό από θόλο/αρτάνες και αναρτώμενο φόρτο είναι οι πόρπες ταχείας απελευθέρωσης, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να μην ανοίγουν κατά λάθος. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, τα αλεξίπτωτα D-10 που χρησιμοποιούνται σήμερα θα αναβαθμιστούν επίσης με στόχο την περαιτέρω ασφάλεια του προσωπικού.

Τον Ιούνιο δύο Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχασαν την ζωή τους μετά από άλμα στο πεδίο ασκήσεων Στάρυ Κριμ (Παλαιά Κριμαία) πέφτοντας σε νερό. Το πόρισμα της έρευνας που ακολούθησε έδειξε ότι οι άτυχοι στρατιώτες πνίγηκαν επειδή δεν μπόρεσαν να απαλλαγούν από το αλεξίπτωτό τους.

Αλεξίπτωτα

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που προβλέπεται για τους άνδρες των ρωσικών Aερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV). Στις 2 Αυγούστου, την Ημέρα του Αλεξιπτωτιστή, η οποία στην Ρωσία είναι επίσημη αργία για αλεξιπτωτιστές και βετεράνους, το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι το αλεξίπτωτο νέας γενιάς D-14 «Σέλεστ» (Шелест, Θρόισμα) θα επιτρέπει στους στρατιώτες που θα φέρουν την τακτική στολή μάχης «Ράτνικ» να πολεμούν πριν καν πατήσουν στην γη.

Σύμφωνα με τον Αρχισχεδιαστή του Ινστιτούτου, Βλαντίμιρ Κατσάλοφ, αυτό που κάνει το νέο αλεξίπτωτο να ξεχωρίζει είναι ότι θα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε οι στρατιώτες να δύνανται να πυροβολούν ενώ είναι ακόμη στον αέρα. «Πρωτύτερα ο αλεξιπτωτιστής δεν μπορούσε να φθάσει το όπλο του επειδή το εφεδρικό ήταν τοποθετημένο μπροστά του» εξηγεί.

Η διάταξη του Д-14 είναι εντελώς διαφορετική. Το κύριο και το εφεδρικό αλεξίπτωτο βρίσκονται στην πλάτη και ο νέος, αυξημένης χωρητικότητας, σάκκος φόρτου έχει μεταφερθεί μπροστά. Επίσης η εξάρτυση θα έχει αρκετά σημεία για την ανάρτηση εξοπλισμού, μικρών όπλων συν έξτρα φόρτου. Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι οι δοκιμές του D-14 πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο «άμεσο μέλλον».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ