Περιβάλλον

Νέα νησιά ανακαλύπτει η Ρωσία στην Αρκτική από το λιώσιμο των πάγων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας επισήμως επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη πέντε νέων στην Αρκτική τα οποία εμφανίστηκαν καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνει το λιώσιμο των παγετώνων. Τα νέα αυτά νησιά ανακαλύφθηκαν από φοιτήτρια που επέβαινε σε ερευνητικό σκάφος του Ρωσικού Ναυτικού. Το σκάφος ταξίδευε στα νερά της Αρκτικής στα τέλη του 2016.

Η Ρωσία έχει αυξήσει την στρατιωτική και εμπορική της παρουσία στην Αρκτική καθώς η βόρεια αυτή περιοχή γίνεται περισσότερο προσβάσιμη.

Τα πέντε νησιά που η έκτασή τους κυμαίνεται από 900 έως 54.500 τετραγωνικά μέτρα, ανακαλύφθηκαν κοντά στον παγετώνα Nansen στα ανοιχτά των ακτών του αρχιπελάγους Novaya Zemlya archipelago, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

“Πραγματοποιήθηκε τοπογραφική έρευνα στα νέα νησιά. Χαρακτηρίστηκαν λεπτομερώς και φωτογραφήθηκαν», αναφέρεται στο ανακοινωθέν το οποίο αποδίδει την αρχική ανακάλυψη -πριν τρία χρόνια – στην Μαρίνα Μιγκούνοβα, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Η Μιγκούνοβα είναι σήμερα μηχανικός σε ερευνητικός σκάφος του στόλου του Βορείου Στόλου.

Το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης είχε συμβάλλει στην ανακάλυψη περισσότερων από 30 νέων νησιών, ακρωτηρίων και κόλπων στο ίδιος αρχιπέλαγος, στην περίοδο 2015-18.

Τα νέα νησιά προστίθενται στον χάρτη «μόνον όταν ολοκληρωθεί η απαραίτητη επιτόπια ερευνητική εργασία» και γίνει και η επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας έχει ανακοινώσει ότι οι θερμοκρασίες σε τμήματα της ρωσικής Αρκτικής γύρω από το αρχιπέλαγος Novaya Zemlya είναι σήμερα έξι με επτά βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από την περίοδο 1961-1990., ενώ παγκοσμίως οι θερμοκρασίες είναι περίπου ένας βαθμός πάνω.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...