Κόσμος

Με την «ουρά στα σκέλια» οι Τούρκοι: Δεν βρήκαν φυσικό αέριο τα γεωτρύπανα της Άγκυρας! - Αποκάλυψη-βόμβα

Τα τουρκικά γεωτρύπανα δεν βρήκαν φυσικό αέριο, αποχώρησαν από την κυπριακή ΑΟΖ ως ένδειξη καλής θελήσεως ενόψει της Γ.Σ του ΟΗΕ και θα επιστρέψουν στη συνέχεια σε αδειοδοτημένα τεμάχια, δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο εμπειρογνώμονας και σύμβουλος σε θέματα Υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας.

Τα τρυπάνια έφυγαν πιστεύω σαν μια ένδειξη αποκλιμάκωσης ενόψει της προετοιμασίας για τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη καθώς η Τουρκία θέλει να φαίνεται ότι υποστηρίζει αυτές τις συναντήσεις και είναι συνεργάσιμη, δήλωσε.

Η θέση της ωστόσο για την κυπριακή ΑΟΖ, δεν αλλάζει. Δηλαδή, αν οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη αποτύχουν θα επανέλθει και μάλιστα δριμύτερη, υπογράμμισε.

Ίσως επανέλθει σε τεμάχια αδειοδοτημένα, αυτά που διεκδικεί η Τουρκία και ίσως αυτά που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι.

Ο κ. Έλληνας, ανέφερε ότι η προετοιμασία γι’ αυτές τις γεωτρήσεις δεν έχει αρχίσει ακόμη παρόλο που είχε λεχθεί ότι θα άρχιζαν τέλος του 2019, τώρα φαίνεται ότι μετατίθενται τέλος του 2020.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στα τεμάχια τα οποία δεν διεκδικεί η Τουρκία θα προχωρήσουν. Όπως για παράδειγμα, στο 10, το 11, η επιβεβαιωτική στο τεμάχιο 6 και στο 12. Γεωτρήσεις όμως στα τεμάχια που διεκδικεί η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουμε δυσκολίες, υπογράμμισε.

Κληθείς να απαντήσει αν θεωρεί ότι η Τουρκία στις παράνομες γεωτρήσεις στις οποίες προέβη εντόπισε υδρογονάνθρακες ήταν αρνητικός. «Όχι δεν πιστεύω να βρήκαν. Ούτε οι περιοχές αυτές είχαν καλές ενδείξεις για υδρογονάνθρακες. Ο σκοπός αυτών των γεωτρήσεων δεν ήταν για να βρουν φυσικό αέριο αλλά για να ενισχύσουν τις διεκδικήσεις τους».

Ερωτηθείς αν ο Γαλλο – ιταλικός άξονας στην ΑΟΖ μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία, δήλωσε σ΄ ένα βαθμό ναι, όμως δεν πρέπει να περιμένουμε ότι επειδή υπάρχει γαλλική παρουσία τότε όλα θα πάνε καλά.

Ο κ. Έλληνας τόνισε ότι οι εταιρείες δεν θα μπουν σε αντιπαράθεση με την Τουρκία και ότι σκοπός τους είναι οι γεωτρήσεις και προτεραιότητα τους είναι η ασφάλεια του προσωπικού τους.

Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αν στο ενδεχόμενο που η Τουρκία αποτρέψει την TOTAL αν θα επέμβει η Γαλλία. Ούτε όμως, είπε η Τουρκία θα επιχειρήσει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία ή την Ιταλία. Αυτό που θα κάνει η Άγκυρα είναι να προχωρήσει με γεωτρήσεις στα αδειδοτημένα τεμάχια που διεκδικεί.

Ο εμπειρογνώμονας και σύμβουλος σε θέματα Υδρογονανθράκων, δήλωσε ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά δυο γεωτρύπανων. Ακολούθως, είπε, προχώρησε σε μια δοκιμαστική γεώτρηση ανοικτά της Πάφου. Όχι μόνο για να διεκδικήσει αυτά που θεωρεί ότι της ανήκουν αλλά και για να δοκιμάσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Αντίδραση όπως είπε ο κ. Έλληνας η οποία ήταν θετική ως προς το λεκτικό σκέλος όμως δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες πράξεις. Συνεπώς, πρόσθεσε, η Τουρκία κατάλαβε ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει μεν την Κυπριακή Δημοκρατία όμως όχι σε βαθμό που θα την αναγκάσει να σταματήσει. Έτσι, στη συνέχεια έστειλε και το δεύτερο γεωτρύπανο νότια της Καρπασίας και η αντίδραση ήταν σχεδόν μηδενική. Μικρή είναι η αντίδραση και στα όσα προβαίνει – σχεδιάζει σε σχέση με την Αμμόχωστο.

Τα λόγια, υπογράμμισε ο κ. Έλληνας, δεν είναι ικανά να σταματήσουν την Τουρκία κι αυτό είναι το πρόβλημα.

Την ίδια ώρα στάθηκε και στο φόβο όπως είπε που φαίνεται να υπάρχει στις Βρυξέλλες λόγω των κυρώσεων που επέβαλε στην Τουρκία υπό την απειλή του προσφυγικού και την αντίδραση της Άγκυρας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ